Acroniem
LECSEA
Code
41S03420
Looptijd
01-02-2020 → 31-03-2023
Financiering
Europese middelen: divers
Promotor
Onderzoeksdisciplines
-
Social sciences
- Law not elsewhere classified
-
Engineering and technology
- Electrical energy production and distribution
- Renewable power and energy systems engineering
Trefwoorden
energiegemeenschappen
Projectomschrijving
Een succesvolle start van Energiegemeenschappen (EC's) in de 2 Zeeën-regio. De nieuwe LEC-optie in wetgeving wordt door de belanghebbenden, de markt en energieconsumenten overgenomen om energiesynergieën en samenwerkingsmodellen te creëren. Dit zal leiden tot het ontsluiten van extra potentieel van middelgrote duurzame energie (grote zonne-PV, WKK, stadsverwarming, microgrids, opslag, wind ...) gedeeld in de EC's. De acceptatie en acceptatie van duurzame energietechnologieën neemt toe bij bedrijven, burgers en / of organisaties. Koolstofreductie via duurzamere energieproductie.
- Kennisopbouw met 640 potentiële EG-belanghebbenden en besluitvormers bereikt met het kennisplatform
- 8 demonstratieprojecten voor vuurtorens in de 2-Zeeën-regio met een andere reikwijdte.
- € 30 MLN-investeringen via de vuurtorendemonstranten
- 15.000 MWh hernieuwbare energieproductie per jaar door de 8 vuurtorenprojecten
- 3.750 tCO2-besparing per jaar door de 8 vuurtorenprojecten
Rol van UGent
De Universiteit Gent leidt het werkpakket dat zich richt op het opbouwen van kennis, instrumenten en methodologieën. Deze tools, modellen en diensten zullen beschikbaar worden gesteld via een one-stop-shop (de LECSea Resource Database) om de belangrijkste stakeholders in de 2 Zeeën-landen in staat te stellen ECs op te zetten of te faciliteren buiten de LECSea-pilots om. Daarnaast zal de Universiteit Gent een beleidsbenchmark opstellen met een overzicht van de juridische ontwikkelingen rond ECs in de context van het "Clean Energy for All Europeans Package", alsook een rapport over best practices en de meest prominente en terugkerende hinderpalen voor ECs. Dit rapport zal dienen als input voor aanbevelingen voor een transnationaal beleidskader. De inventaris van belemmeringen zal gebaseerd zijn op de resultaten van interviews met de LECSea EC-pilots, uitgevoerd door de Universiteit Gent.
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.