Project

Herziening van de wetenschappelijke inhoud van de "Kleine Gids voor Teledetectie" voor site Belgian Earth Observation van het Federaal Wetenschapsbeleid

Code
12U0122
Looptijd
01-01-2022 → 30-06-2023
Financiering
Federale middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Remote sensing
  • Engineering and technology
    • Photogrammetry and remote sensing
Trefwoorden
teledetectie wetenschapscommunicatie
 
Projectomschrijving

Binnen de Dienst Onderzoek en Ruimtevaart van het Federaal Wetenschapsbeleid financiert het STEREO-programma onderzoeksprojecten die gericht zijn op de ontwikkeling van het gebruik van satellietbeelden en satellietbeeldverwerkingstechnieken, met als doel ons milieu beter te begrijpen en beter te beheren. Dit programma bevat ook een belangrijke component ‘Promotie en verbetering’, waarvan de belangrijkste tool de Belgische aardobservatiewebsite is.
Tijdens de ontwikkeling van deze site (die de informatie samenbrengt die voorheen aanwezig was op de 2 websites EOEdu en het Belgische platform voor EO), werden alle rubrieken bijgewerkt, met uitzondering van het deel dat momenteel "Kleine gids voor teledetectie" heet. Het doel van deze rubriek is om het grote publiek, maar ook geïnteresseerde docenten en studenten, begrijpelijke informatie te geven over aardobservatie in het algemeen, de wijzen van verwerving, de kenmerken van satellietbeelden en de verschillende bewerkingen (correcties, composities, classificatie. ..) die op deze afbeeldingen kunnen worden toegepast om nuttige informatie te verkrijgen. Alle technieken die bij deze processen betrokken zijn en de middelen om ze te illustreren, zijn de afgelopen jaren inderdaad aanzienlijk geëvolueerd.
Het doel van dit project is om het Federaal Wetenschapsbeleid te voorzien van relevante, actuele en intelligent geïllustreerde informatie over de verschillende thema's die aan bod komen in de huidige Small guide to Remote sensing (die waarschijnlijk zal worden omgedoopt tot 'Understanding Earth Observation'), informatie die direct kan worden geïmplementeerd in de Belgische aardobservatiewebsite.