Project

Hive Mind: Netwerken, collectiviteit en mentorschap onder vrouwen kunstenaars, opdrachtgevers en verzamelaars in de Lage Landen in de vroegmoderne tijd.

Code
3E020121
Looptijd
01-10-2021 → 30-09-2024
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
 • Humanities
  • Development of methods and techniques
  • Early modern history
  • History of art
  • Visual cultures
  • Painting and drawing
Trefwoorden
Vroege moderne vrouwen en vrouwelijke agenten hybride digitale en analoge geesteswetenschappen vrouwen en hun netwerken en gemeenschappen en de private / public dichotomie Comparatief Kwantitatief Surveys en enquêtering Veldonderzoek 17e eeuw Noord-Europa Kunst Gender
 
Projectomschrijving

Het project onderzoekt de relaties tussen de vrouwelijke kunstenaars, verzamelaars en mecenassen uit de kring van stillevenschilder Rachel Ruysch (1664-1750) en bestudeerd hun rol in dat netwerk. Het project zal de verschillende manieren blootleggen waarop deze vrouwen elkaar beïnvloeden, bijvoorbeeld door zich technisch te ontwikkelen en door het delen van bronnen. Het project gebruikt een innovatieve methodologie en een analytisch raamwerk die traditionele kunsthistorische praktijken combineert met digitale netwerkanalyse. De focus ligt op de gemeenschap en op institutionele perspectieven op het maken en verzamelen van kunst. De doelstellingen van het project zijn: (1) De bijdragen van de vrouwen uit de kring van Ruysch aan de kunst en cultuur belichten; (2) begrijpen hoe “female agency”, collectiviteit en het mentorschap zich binnen dit netwerk manifesteerden en hoe vrouwen de barrières die ze als gevolg van hun geslacht ondervonden, te overwonnen of omzeilden; (3) de historiografie van de vroegmoderne kunstgeschiedenis in de Lage Landen fundamenteel veranderen; en (4) op innovatieve wijze kunstgeschiedenis schrijven door de nadruk te leggen samenwerking, gemeenschappen en instituten. Het project biedt een innovatief en reproduceerbaar analytisch raamwerk en methodologie wil bieden om de bijdragen van gemarginaliseerde actoren in de kunstwereld te onderzoeken, die tijdsperiodes en geografische grenzen overstijgt.