-
Social sciences
- Information law
- Intellectual property law
De evolutie van artificiële intelligentie (AI) is recent in een exponentiële stroomversnelling geraakt. Elke dag zien nieuwe AI-toepassingen het licht, en de verwachting is dat deze technologie onze maatschappij op ongezien manier zal wijzigen. AI zal talloze opportuniteiten creëren maar brengt nu evenzeer al heel wat uitdagingen mee. Dringende ethische en juridische vraagstukken dringen zich op, bijvoorbeeld op het vlak van privacy, aansprakelijkheid en discriminatie.
Het auteursrecht is een van de juridische onderzoekdomeinen waarin AI is ingeslagen als een bom. Wat de “input” van AI-toepassingen betreft, weten beleidsmakers en rechters geen raad met de situatie waarin auteursrechtelijk beschermde beelden en teksten massaal worden gebruikt als trainingsdata waarmee dan nieuwe werken tot stand komen: zijn dit (steeds) inbreuken op het auteursrecht en moeten auteurs dulden dat hun noeste arbeid gratis wordt gebruikt als voedingstof om materiaal te creëren dat hen op termijn overbodig zal maken? Wat de “output” betreft, is de hamvraag of en in welke omstandigheden AI-gecreëerd materiaal auteursrechtelijk beschermd wordt en zou moeten zijn, en wie dan wel auteur is? En als dit materiaal onbeschermd is, hoe zorgen we er dan voor dat mensen niet onterecht beweren dat ze het zelf hebben gemaakt om toch auteursrechten te claimen? Deze en gelijkaardige onderwerpen maken de laatste maanden het voorwerp uit van vurige debatten in de nationale en internationale juridische literatuur. Ook in de rechtspraak en de wetgeving blijft de materie de gemoederen beroeren.
Hoewel er heel wat internationale samenwerkingsverdragen zijn, verschilt het auteursrecht finaal ook vandaag nog sterk van land tot land. Door de grensoverschrijdende aard van AI-toepassingen, zijn antwoorden op internationaal niveau nochtans wenselijk. Het project heeft dan ook tot doel om de uitgebreide rechtswetenschappelijke expertise van twee grote kenniseconomieën – Vlaanderen en Québec – te bundelen wat de reusachtige uitdagingen voor het auteursrecht betreft, en die kennis te verspreiden. Om de doelen van het project te verwezenlijken, worden wederzijdse onderzoekverblijven en prestigieuze conferenties op twee continenten georganiseerd met de Université de Montréal als academische partner.