Project

Benchtop photoporator

Acroniem
Photoporator
Code
F2017/IOF-Advanced/066
Looptijd
15-07-2017 → 14-07-2019
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Industrieel Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Other biological sciences
Trefwoorden
fotoporatie Celtransfecties damp nanobellen nanotechnologie biofotonica
 
Projectomschrijving

Inbrengen van exogeen materiaal in het cytoplasma van levende cellen is een belangrijk aspect van van verschillende biomedische toepassingen. Doorheen het celmembraan komen zonder cel toxiciteit te induceren is hierbij het belangrijkste knelpunt.  Ondertussen werden verschillende technieken ontwikkeld waarbij elektroporatie en lipofectie de bekendste zijn voor in vitro en ex vivo toepassingen. Niettemin hebben deze technologieën belangrijke beperkingen wat betreft veelzijdigheid, toxiciteit en efficiëntie.

In de afgelopen jaren was de promotor met zijn team pionier in nanopartikel (NP) gefaciliteerde fotoporatie, die veel van de tekortkomingen van de huidige commercieel verkrijgbare methoden kan verhelpen. Het team bewees in verschillende onderzoeksgebieden de meerwaarde en veelzijdigheid van deze technologie om materiaal binnen te brengen en dit met een heel beperkte toxiciteit. De groeiende belangstelling van mogelijke klanten komt onder meer naar voor in het toenemend aantal aanvragen van verschillende life-science groepen om de technologie te gebruiken als onderzoeksmethode.

Een unieke opportuniteit dient zich aan om een fotoporatie toestel en gerelateerde disposables in de markt te zetten. Ons eerste doel is om de complexe labo setup te vertalen naar een geïntegreerd, gebruiksvriendelijk tafel model, inclusief software. Uit de feedback van onze gebruikers zullen de noden blijken voor verder optimalisatie vooraleer we een performant toestel in de markt kunnen zetten en de gegenereerde PoCs zullen helpen om toekomstige klanten te overtuigen van de waarde van deze technologie. Aan het einde van het project is het ons doel een business plan op te stellen met een duidelijk inzicht in prijsstelling van de producten en de investeringen die nodig zijn om de spin-off te starten.