Project

Compacte en lage kost Terahertz sensor voor het monitoren van voedselkwaliteit

Acroniem
TERAFOOD
Code
41U02317
Looptijd
01-01-2017 → 31-12-2021
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Applied mathematics in specific fields
Trefwoorden
voedselkwaliteit voedselsensor voedselverspilling
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Het doel van het project is een compacte en goedkope sensor te ontwikkelen die gebruikt kan worden in voedselverpakkingen om voedselkwaliteit te monitoren en voedselverlies te reduceren. Het project wordt gecoördineerd door CNRS (Instituut voor Elektronica, Micro-elektronica en Nanotechnologie, Rijsel) en heeft als partners VMicro SAS, Universiteit Gent, Université du Littoral Côte d’Opale en Flanders’ Food. Dit project duurt 4 jaar.

Het project heeft als doel om een commerciële voedselsensor te maken. Deze sensor laat toe om de kwaliteit van voedsel in een verpakking na te gaan. Doordat de sensor zal toelaten de kwaliteit van individuele verpakkingen op elk moment te controleren, zal toepassing van deze sensor het mogelijk maken voedselbederf in de voedingsindustrie tegen te gaan. Door het terugdringen van het probleem van voedselbederf en voedselverspilling in de voedingsindustrie, een sector die heel veel welvaart creëert in de grensregio, vermoeden we dat het project een grote impact zal hebben op de economie in de grensregio.

Het consortium bestaat uit partners uit de academische wereld en de industrie met de nodige expertise om de sensor te fabriceren. Het consortium heeft verder een aantal partners (Food2Know, Flanders’ FOOD,..) aan boord die gespecialiseerd zijn in het overbruggen van de ruimte tussen de academische wereld en de industrie.  Deze partners zullen toezien op de valorisatie en de disseminatie van de sensortechnologie. Verder zullen zij via hun respectievelijke netwerken de terahertz technologie in het algemeen dissemineren en op zoek gaan naar nieuwe toepassingen in samenwerking met experts uit de industrie en de academische wereld.

 
Rol van UGent
De Onderzoeksgroep Fotonica van de Universiteit Gent is verantwoordelijk voor het ontwerpen, ontwikkelen en valideren van de sensor. Het Laboratorium voor Voedselmicrobiologie en Voedselbewaring en NutriFoodChem (Departement Voedselveiligheid en Voedselkwaliteit) is belast met het onderzoek naar de vluchtige stoffen die vrijkomen tijdens het bewaren van voedsel en het bederven ervan. Food2Know staat in voor de communicatie-, verspreidings- en valorisatieactiviteiten.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.