Project

Menselijke aanpassing in klimatologisch marginale milieu in Syrië en Jordanië van het late vijfde tot het derde millennium voor Christus.

Acroniem
3PL004716
Code
3PL04716W
Looptijd
01-04-2017 → 31-03-2020
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities
    • Landscape archaeology
Trefwoorden
milieu Nabije Oosten Comparatief Geografisch en kaart gebaseerd Kwantitatief Surveys en enquêtering Veldonderzoek Prehistorie (steentijd) Protohistorie (bronstijd, ijzertijd) Archeologie
 
Projectomschrijving

  De late-5e naar de 3e millennium voor Christus zag complexe dynamiek in nomadische en vestigde levensstijl in de semi-droge en dorre steppe regio's van Syrië en Jordanië, wanneer grote, vaak versterkte steden ontstaan ​​in verschillende gebieden, terwijl de nomadische praktijken groter en kleiner werd. Om te overleven in deze klimatologisch onzekere omgevingen van lage en sterk fluctuerende regenval, bevolking in de steppe die nodig zijn voor hun levensonderhoud methoden voortdurend aan te passen, wat leidt tot verdere gevolgen voor hun sociale, economische en politieke organisaties. Dit project onderzoekt de oorsprong en de gevolgen van menselijke activiteit in deze landschappen in deze periode, zijn variant vormen, en oorzakelijke factoren, door het uitvoeren van een holistische onderzoek van de Syrisch-Jordaanse steppe met behulp van satellietbeelden, hoogtegegevens, luchtfoto's en kaarten. Dit wordt aangevuld met bestaande en toekomstige archeologische opgraving en survey veldwerk op de grond van drie case-study regio's: het noordoosten van Syrië, western-centrale Syrië, en het noordoosten van Jordanië. Veel van de resultaten van het afgelopen veldwerk hebben pas onlangs ter beschikking gesteld, waardoor dit de ideale tijd voor het uitvoeren van een dergelijk onderzoek. De toegevoegde bonus van een archeologisch oppervlaktesurveyprogramma specifiek gericht om dit project vanuit mijn eigen veldwerk in het noordoosten van Jordanië meer voordelen van de studie. Een dergelijk onderzoek van de maatschappelijke effecten van aanpassing aan klimatologisch marginale omgevingen heeft gevolgen en mogelijke oplossingen voor de toekomstige uitdagingen in vergelijkbare omstandigheden.