Project

Plaatsingstijdstip van afwerklagen op cementgebonden dekvloeren - van model tot plaatsingsprotocol.

Code
179P8910
Looptijd
01-07-2010 → 30-06-2012
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Building engineering
Trefwoorden
cementgebonden dekvloeren
 
Projectomschrijving

De eerste doelstelling is het opstellen van een praktijkmodel dat het hygrothermisch en mechanisch gedrag van een vloer in een reële situatie kan voorspellen. Dit gebeurt in eerste instantie voor een cementgebonden dekvloer en keramische tegels als afwerklaag. Naar het einde van het Project toe wordt het praktijkmodel uitgebreid voor andere afwerklagen die eveneens op cementgebonden dekvloeren worden toegepast. Tenslotte worden enkele bijkomende mogelijkheden van het ontwikkelde praktijkmodel, bv. materiaaloptimalisatie en -innovatie, het gebruik van het model bij het opstellen van normen, technische voorlichtingen, ..., geëvalueerd. Het is noodzakelijk dat het praktijkmodel de volgende elementen bevat: mechanische eigenschappen (tijdsafhankelijke ontwikkeling van de druk-, buit-, trek-, afschuifsterkte en de stijfheidsontwikkeling van het gebruikte materiaal), fysische eigenschappen (volumemassa's, thermische uitzettingscoëfficiënt, wateropslorping en eigenschappen i.v.m. mogelijk vochttransport), tijdsafhankelijk materiaalgedrag (krimp en/of zwelling, kruip en relaxatie) en het gedrag van de interfaces.
De tweede doelstelling is directe interactie met de bedrijven uit de doelgroep, enezijds om de dagdagelijkse praktijk te inventariseren in een bevragingsronde en anderzijds om op een zo concreet mogelijke wijze kennis ter verwerven en uit te wisselen door analyse van proefvloeren of schadegevallen. Aan de hand van interviews en enquêtering wordt de huidige uitvoeringspraktijk in kaart gebracht en geanalyseerd. Tevens wordt informatie ingewonnen over de werkmethodes van de bedrijven, over de technieken die zij aanwenden om de kwaliteit van hun werk te controleren, over die criteria die zij hanteren om al dan niet te beslissen tot de uitvoering van een volgende laag van de vloer, enz. Ook wordt gepolst naar de "noden en vragen" van de verschillende bedrijven met het oog op een doelgerichte valorisatie van de projectresultaten. In tweede plaats wordt begonnen met kennisuitwisseling tussen de onderzoekers en de bedrijven aan de hand van praktijkvoorbeelden. Er zullen daarbij enkele veel voorkomende schadegevallen bestudeerd worden. Er zal getracht worden een verklaring te geven voor het optreden van de schade en er zal tevens een oplossing ter voorkoming van de schade voorgesteld worden waar mogelijk. Waar nodig zullen aan de hand van proefvloertjes de goede en slechte situatie naast elkaar in de praktijk gedemonstreerd worden.
De derde doelstelling is het opstellen van een leidraad voor de uitvoering van dekvloeren en hun afwerkingen in de praktijk. Via simulaties met het praktijkmodel en door analyse van de proefvloeren en schadegevallen kan de invloed van heel wat uitvoeringsfactoren op het gedrag van de vloer voorspeld worden en kunnen kritieke situaties onderkend worden.
De vierde doelstelling is de vertaling van de leidraad naar praktische documenten voor ontwerpers en uitvoerders (uitvoeringsprotocol, voorstel van bestektekst, plaatsingsrichtlijnen, ...).
De vijfde doelstelling is de verspreiding van de opgestelde documenten naar de verschillende doelgroepen toe door aangepaste opleidingen, studiedagen en navormingscursussen.