Project

Makerhealth: Het faciliteren van frugal innovatie met en voor zorgprofessionals door middel van medical fablab technieken

Acroniem
Makerhealth
Code
179J00119
Looptijd
01-12-2018 → 28-02-2021
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Other medical and health sciences not elsewhere classified
  • Engineering and technology
    • Human-centered design
    • Other product development not elsewhere classified
Trefwoorden
medische zorg frugal productie en fablab technieken cocreatie
 
Projectomschrijving

Het doel van dit onderzoeksproject omvat het faciliteren van frugal innovatie tussen zorgprofessionals, gekoppeld aan industrieel ontwerp bureaus en de lokale sociale ondernemingen. Het startpunt zijn steeds in-situ co-design sprints binnen maker- spaces voor zorgprofessionals. In het “MakerHealth” project onderzoeken we samen met patiënten, zorgprofessionals, ziekenhuizen, ontwerpers en sociale zorgonder- nemers hoe stakeholders in de zorg zelf maker kunnen worden van zorgoplossingen die een bijdrage leveren aan de zelfredzaamheid van patiënten of zorgprofessionals beter kunnen ondersteunen.

Dit kan enerzijds door het introduceren van (1) exploratieve co-design tools binnen lokale zorgomgevingen om zorgoplossingen te maken en/of aan te passen. (2) Het selecteren en uitontwikkelen van one-of-a-kind “Makerheatlh” innovaties naar ultra low-cost producten (3) de uitbouw van een resources platform waarbinnen vraag en aanbod tussen zorginstellingen en lokale sociale economie kan afgestemd worden.