Infrastructuur

Zebravis (Danio rerio) kweek en huisvesting infrastructuur voor experimenteel onderzoek

Type
Apparatuur
Acroniem
CORE ZFG
Code
APP/00190
Datum van ingebruikname
13-03-2025 → …
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Chemical and physical ecology
    • Ecotoxicology
    • Anthropological genetics
    • Developmental genetics
    • Epigenetics
    • Genetic predisposition
    • Genome structure and regulation
    • Population, ecological and evolutionary genetics
    • Quantitative genetics
Trefwoorden
genetica danio rerio zebravis
Andere informatie
 
Omschrijving

De zebravisfaciliteit heeft in zijn huidige vorm een capaciteit van ongeveer 17.000 volwassen vissen, die worden gehuisvest in 6 "semi-gesloten" recirculatiesystemen (ZebTEC- en WTU-systemen, Tecniplast). Deze systemen zorgen voor automatische watercirculatie, automatische bewaking en weergave van de belangrijkste waterkwaliteitsparameters, zoals temperatuur, pH en geleidbaarheid.

 

De faciliteit beschikt over een microscopie-eenheid met vier Leica M80 stereomicroscopen, elk uitgerust met een Eppendorf Femtojet-injector en een WPI-micromanipulator. Deze microscopen kunnen worden gebruikt voor fenotypering, sorteren en injectie van zebravisembryo’s/larven.

Daarnaast bevat deze eenheid een Leica M165FC en een Nikon SMZ18 fluorescentie-stereomicroscoop, voorzien van respectievelijk een gevoelige Leica DF450C- en DS-Qi-camera, geschikt voor zowel fluorescentie- als kleuropnamen. Verder zijn er twee omgekeerde Zeiss Axio Observer-microscopen met geautomatiseerde time-lapse-functionaliteiten en 3D-deconvolutie- en apotome-modules. Voor volledige embryo-confocale beeldvorming is een Leica Super-zoom 3D confocale microscoop beschikbaar.

De faciliteit beschikt ook over een immunohistochemische eenheid met een Micron HM355S-microtoom met waterbad en een Leica DM2000-microscoop met camera voor het afbeelden van zebravissecties.

Voor snelle en niet-destructieve genotypering van levende zebravisembryo’s is er een Zebrafish Embryonic Genotyper (ZEG)-apparaat en een sequencing-eenheid beschikbaar.

Daarnaast zijn diverse basale moleculaire technieken geoptimaliseerd en worden ze frequent gebruikt in de faciliteit, waaronder morpholino-gemedieerde gen-uitschakeling, CRISPR/Cas-gemedieerde knock-out en knock-in, transgenese met TOL2- en I-SceI-constructen, whole-mount in situ hybridisatie, qPCR en RNAseq-gebaseerde genexpressie-analyse, evenals verschillende (immuno)kleuringen en beeldvormingstechnieken.

Alle protocollen worden centraal gearchiveerd en zijn daardoor gemakkelijk toegankelijk voor onderzoekers.