Project

Een zebravis platform voor genetische en chemische screening voor een betere diagnostiek, risico inschatting en behandeling van de cardiovasculaire manifestaties van Marfan syndroom.

Code
3G0A8322
Looptijd
01-01-2022 → 31-12-2025
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Cellular interactions and extracellular matrix
    • Compound screening
    • Cardiac and vascular medicine not elsewhere classified
    • Clinical genetics and molecular diagnostics
  • Engineering and technology
    • Genetically modified animals
Trefwoorden
Genome editing in zebravis Marfan syndroom cardiovasculaire aandoeningen Functioneel testen van varianten met onduidelijke klinische betekenis farmacologische screen
 
Projectomschrijving

Marfan-syndroom (MFS) is een zeldzame ziekte die wordt veroorzaakt door defecten in het fibrilline-1 gen (FBN1). Meerdere orgaansystemen zijn typisch aangetast. De cardiovasculaire manifestaties hebben een negatieve impact op de levensverwachting aangezien de aandoening gepaard gaat met een risico op progressieve verwijding van de aorta die kan leiden tot levensbedreigende scheuren in de vaatwand. Momenteel bestaat er geen genezing voor MFS, en kan men hooguit hett proces afremmen. Om de diagnose te bevestigen, worden vaak genetische testing uitgevoerd. Dit toont evenwel soms FBN1 varianten waarvan niet zeker is of ze gerelateerd zijn aan MFS. We hebben onlangs een zebravismodel ontwikkeld met een fibrillinedefect, dat al in de embryofase cardiovasculaire kenmerken van MFS vertoont. We willen dit model gebruiken om de biologische ziektemechanismen te onderzoeken. Een ander belangrijk doel is het testen van het effect van duizenden chemische verbindingen, een aanpak die haalbaar is in dit veelzijdige model. Via deze onbevooroordeelde screening verwachten we nieuwe kandidaat-geneesmiddelen te vinden, wat niet kan met behulp van klassiek mechanisme-gebaseerd onderzoek. Tenslotte willen we nagaan of de functionele effecten van humaan FBN1 in de zebravis kunnen onderzocht worden. Dit zou ons toelaten om op een efficiënte manier de effecten van onduidelijke FBN1-varianten in vivo te testen op hun pathogeniciteit, wat het klinisch management voor patiënten kan bijsturen.