-
Natural sciences
- Analytical spectrometry
- Instrumental methods
- Spectroscopic methods
- Structural analysis
- Chemical characterisation of materials
- Bio-organic chemistry
- Physical organic chemistry
- Analytical biochemistry
- Nucleic acids
- Other organic elements and compounds
Het NMR Expertise Center (NMR EC) beschikt momenteel (December 2022) over 5 NMR spectrometers van verschillende veldsterktes gaand van 300MHz tot en met 700MHz. Elke spectrometer is uitgerust met één of meerdere detectieprobes die het mogelijk maken om organische moleculen in oplossing te ondervragen over hun moleculaire structuur, gedrag in oplossing, interne dynamiek, intermoleculaire interacties, … . Voorbeelden van deze organische moleculen zijn natuurproducten en syntheseproducten, polymeren, metabolieten, complexe peptiden, nucleïnezuren en suikers. Elke probe beschikt over meerdere kanalen waarbij een diversiteit van atoomkernen al dan niet simultaan kunnen worden aangesproken. Typische voorbeelden zijn 1H, 13C, 15N maar ook minder courtante kernen zoals 31P, 19F, 29Si, 119Sn, 199Hg,... behoren tot de mogelijkheden. In principe kan elk element worden onderzocht op één of meerdere toestellen, zolang deze beschikt over een NMR actieve isotoop en de gevoeligheid op het toestel in kwestie afdoende is. Verder is elke spectrometer uitgerust met een automatische staalwisselaar (60 posities) die het mogelijk maakt om vele stalen in korte periode te meten, met daarnaast de nodige randapparatuur om metingen uit te voeren bij verschillende temperaturen (-150°C tem 150°C).
Elke spectrometer binnen het NMR EC heeft een specifieke missie en gebruiker scenario: de drie hoogveld spectrometers (2* 500MHz en 700MHz) worden vooral gebruikt door sterk gespecialiseerde gebruikers wiens onderzoek nood heeft aan hoge gevoeligheid en/of resolutie. Daarnaast worden de laagveld spectrometers (300 en 400MHz) ingezet in de open access faciliteit waar niet NMR experts hun stalen kunnen laten analyseren aan de hand van een lijst gestandaardiseerde metingen in een sterk geautomatiseerde setup.
Waar de infrastructuur van het NMR EC tot voor kort bijna uitsluitend gericht was op moleculen in oplossing, hebben recente investeringen dit uitgebreid naar vaste stoffen en moleculen op het grensvlak tussen vast en vloeibare toestand. Hierdoor wordt het applicatieveld van de NMR techniek verder uitgebreid om naast organische moleculen ook anorganische stalen te kunnen analyseren. Voorbeelden van deze laatste zijn quantum dots, zeolieten, MOFs (metal organic frameworks), nanoporeuze en kristallijne materialen.