Huidige functie(s)
Onderzoeksdisciplines
-
Humanities and the arts
- Theory and methodology of literary studies
Bio
Marysa Demoor, is gewoon hoogleraar emerita of English literature and Culture at Ghent University.
Na het behalen van haar doctoraat in 1983 begon Demoor als bevoegdverklaard navorser en later onderzoeksleider bij het FWO (1989-2000), daarna werd ze BOF-ZAP professor aan de UGent. Ze werd hoogelraar na een competitieve bevorderingsronde in 2004. Demoor was lid van de onderzoeksraad van 1998 tot 2013. De laatste 7 jaar was ze voorzitter van de alphacommissie (humanities). Sedert 2001 is ze life member van Clare Hall, Cambridge (UK). In 2011 bekleedde ze de Van Dijck leerstoel aan de UCLA, USA. Ze was rectoraal adviseur diversitet en gender van 2008 tot 2013 en stichter van de beleidscel diversiteit en gender van 2008 tot 2013. In 2013 stichtte ze de denktank We-ZAP (nu W-ZAP) waar beleidsvernieuwingen werden gesuggeerd om gelijke kansen te creëren voor vrouwelijk ZAP. In 2014 stichtte ze het peer-reviewedtijdschrift DiGeSt dat zich focust op onderwerpen op het snijpunt van gender en diversiteit.
Met de hulp van haar PhD studenten ligt Demoor aan de basis van de Facebook pagina voor Engelse literatuur, gecreëerd in 2012 .
Demoor was Directeur van de Doctoral School, Arts, Humanities and Law van 2014 tot 2012. In 2016 was ze voorzitter van de Literatuur en Kunst commissie (Cult 2) van het FWO. Sinds 2018 is ze een lid van het CIWC panel van het FWO.
Marysa Demoor werd verkozen tot fellow van de Royal Historical Society (UK) in 2023.
Onderzoek:
Demoor was de directeur van het Centre for Gender Studies vanaf 1995 en ze was promotor van het GOA-project RAP (Research on Authorship in Performance) tot 2016.
Demoor begon haar onderzoek naar 19de-eeuwse tijdschriftenstudies aan de UGent met haar doctoraat over Andrew Lang in 1983. Ze publiceerde internationaal en breed over Victoriaanse en modernistische cultuur. Onder haar boekpublicaties scoorde ze vooral met Their Fair Share. Women, Power and Criticism in the Athenaeum, from Millicent Garrett Fawcett to Katherine Mansfield (Ashgate, 2000), Marketing the Author: Authorial Personae, Narrative Selves and Self-fashioning (Palgrave, 2004) en, als redacteur, met Laurel Brake: Dictionary of Nineteenth-century Journalism (Academia Press and British Library 2009; ook een e-book van Proquest) en The Lure of Illustration in the Nineteenth Century: Picture and Press (Palgrave 2009).
Identiteit, nationaliteit en histoire croisée zijn centrale thema's in haar meer recente publicaties. Zo schreef ze een vulgariserend boek over de kruisbestuiving van de Britse en Vlaamse cultuur in The Fields of Flanders (2002) en verschillende artikels over "Englishness" en België in Nineteenth century Prose (“The Fleshtints of Rubens”), en in Pre-Raphaelite Studies (“Art-Catholic Revisited: Dante Rossetti’s Early paintings and Northern Renaissance Art” en “’Als Ich Kan’ Flanders and the work of William Morris”). Ze schreef over laat negentiende-eeuwse Brits-Belgische netwerken in VPR en English Studies. In 2015 verzorgde ze de gastredactie van een speciaal nummer over Waterloo voor de Victorian Periodicals Review en droeg zelf een artikel bij over Waterloo als een Realm of Memory (zie Project Muse). Die interesses culmineerden in 2022 met de publicatie van een boek gepubliceerd door Palgrave/Macmillan: A Cross-Cultural History of Britain and Belgium, 1815–1918: Mudscapes and Artistic Entanglements (https://link.springer.com/book/9783030879259) . Demoor kreeg ook de opdracht van EdinburghUP om een companion samen te stellen over WWI tijdschriften en kranten. Ze deed dat in samenwerking met Cedric Van Dijck (VUB) and Birgit Van Puymbroeck (VUB). Deze Edinburgh Companion to First World War Periodicals (EUP 2023), won in 2024 de ESPRit prize voor 2024. Samen met Lisa Peters, Andrew Hobbs and Beth Gaskell werkt ze nu aan een uitgave van zeldzame, ongekende tekstbronnen voor onderzoek naar negentiende-eeuwse periodiek in opdracht van Routledge (4 vols).
Courses taught:
Gender and literature, Victorian Prose, Victorian Poetry, Introduction to prose, Towards Modernism and Beyond, Victorian print culture, Literature, gender and translation, From Waterloo to Wipers (on identity and nationhood in literature)
Research interests:
Gender and literature, literary criticism, Victorian print culture, Victorian poetry, Victorian prose, Modernism, literature and visual culture, Periodical studies, Cross-fertilisation between Belgium (Flanders) and Britain, national identity and literature.
PhD supervision:
Demoor has successfully supervised a large number of PhDs with subjects ranging from Flemish women journalists in the late nineteenth and early twentieth century over Oscar Wilde, Gertrude Stein, modernist poetry and music to turn-of-the-century artists’ networks, British-French journals and their networks and the impact on feminism of Victorian representations of Boadicea.