Project

RENURE - operationele groep waarbij uit mest teruggewonnen ammoniumzouten als meststoffen worden aangewend en uitgetest in de reële landbouwpraktijk.

Acroniem
RENURE
Code
174O09121
Looptijd
01-09-2021 → 31-08-2023
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: divers
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Agrochemistry and fertilisers
    • Agricultural technology
    • Sustainable agriculture
Trefwoorden
RENURE teruggewonnen meststoffen ammoniumzouten stripping scrubbing mestverwerking nutriënten circulaire landbouw
 
Projectomschrijving

De Vlaamse landbouwsector kampt enerzijds met een dierlijk nutriëntenoverschot, terwijl er anderzijds extra nutriënten worden aangevoerd in de vorm van kunstmest. Stripping-scrubbing is een technologie die het mogelijk maakt om nutriënten uit mest op te waarderen tot ammoniumzouten. Echter, deze meststoffen vinden nog geen afzet op landbouwbedrijven, aangezien ze als dierlijke mest worden beschouwd en dus aan de nitraatrichtlijn moeten voldoen. In 2020 publiceerde de EC het rapport SafeManure, waarin ammoniumzouten werden geëvalueerd om op basis van enkele criteria bovenop de nitraatrichtlijn te mogen toegediend worden als RENURE (REcoverd Nitrogen from manURE).

Aangezien ammoniumzouten als prioritair uit deze studie kwamen, wil de operationele groep RENURE de land- en tuinbouw klaarstomen voor het gebruik van deze meststoffen door de omschakeling te maken van eerdere onderzoeksgerichte veldproeven naar een praktijkevaluatie bij de landbouwer. Dit zal ertoe bijdragen dat verworven kennis en ervaring rond de toepassing van ammoniumzouten in de praktijk worden gedeeld, eventuele knelpunten worden geïdentificeerd en er meer duidelijkheid komt over de impact die de uitrol van de RENURE-criteria op de Vlaamse landbouw kan hebben. Dit project zal ervoor zorgen dat de sector voorbereid is zodra het wetgevend kader rond is.