Project

Versnellen van de ontwikkeling van algenproducten in de Oostzee en de Noordzee.

Acroniem
AlgaeProBANOS
Code
41H03423
Looptijd
01-04-2023 → 31-03-2027
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Physiology
    • Plant biology not elsewhere classified
Trefwoorden
zeewier Baltische zee Noordzee Blue economy
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Het AlgaeProBANOS-project richt zich op een uitdaging in het Baltische en Noordzee (BANOS) gebied: hoe economische ontwikkeling in overeenstemming gebracht kan worden met sociale en milieu doelstellingen in lijn met de Missie Ocean.

Er is een groeiende vraag naar groene, gezonde, natuurlijke consumenten- en biogebaseerde producten, en algen kunnen de biomassa-bron van de toekomst worden, zonder gebruik te maken van zoet water, bouwland, kunstmest en pesticiden. Zowel de Baltische Zee als de Noordzee bieden de nodige omstandigheden om de productie op te schalen en zowel basis- als geavanceerde algenproducten te produceren.

AlgaeProBanos (APB) brengt 26 experts en industriële partners uit het BANOS-gebied en daarbuiten samen om de productontwikkeling en markttoegang van duurzame algenoplossingen te versnellen.

Concreet zal APB zes bedrijfspilots ondersteunen, waaronder MKB-bedrijven en start-ups, om acht algenproducten op de markt te brengen (TRL7-9), met name in voedsel, diervoeding, nutraceuticals, textiel, cosmetica en plantenbiostimulant-toepassingen. De waardeketens zijn gebaseerd op microalgen en zeewier, afkomstig uit de Baltische of de Noordzee of uit gerecyclede bronnen. Innovatie vindt plaats in iteratieve cycli met beoordelingen om maximale robuustheid, efficiëntie en duurzaamheid te waarborgen. Bovendien worden waardeketens opgebouwd met de behoeften van eindgebruikers als centraal punt, door gebruikers te betrekken bij co-creatieactiviteiten om maximale acceptatie te waarborgen. Digitale tools worden ontwikkeld om alle betrokkenen, van biomassa-producenten tot consumenten, te ondersteunen. Uiteindelijk worden er specifieke GoToMarket-strategieën ontwikkeld voor de pilootprojecten, die een traject bieden om de markt te bereiken.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.