Project

Het ontdekken van de waarheid en mythe omtrent de correlatie tussen de desinfectie-efficiëntie van voedsel-geassocieerde micro-organismen en de oxidatie-reductie potentiaal van het aquatisch medium

Code
BOF/STA/201909/027
Looptijd
01-05-2020 → 30-04-2026
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Food microbiology
    • Post harvest technologies of plants, animals and fish (incl. transportation and storage)
Trefwoorden
chemische desinfectanten groenten/fruit verwerkende industrie antimicrobieel ORP
 
Projectomschrijving

Al een aantal decennia is er de assumptie dat de oxidatie-reductie potentiaal (ORP) gebruikt kan worden als een enkelwaardige beoordeling van het antimicrobiële potentieel van een chemische oxidant in water, niet tenminste door de groenten/fruit verwerkende industrie. Deze uitspraak is voornamelijk gedaan voor de chemische oxidant chloor, maar is ook soms verondersteld waar te zijn voor andere chemische oxidanten, zoals chloor dioxide. Enkele oudere publicaties zinspelen op de correlatie tussen disinfectie-efficiëntie en ORP maar meer recent werk doet hieraan twijfelen: wanneer ORP als een enkelwaardige beoordeling wordt aanzien zonder de pH in rekening te brengen, ontstaan situaties waarin een gelijkaardige ORP resulteert in grote verschillen in de concentratie van de beschouwde chemische oxidant. Of het werkelijk zo is dat dit grote verschil in sanitizer concentratie resulteert in een gelijkaardige antimicrobieel potentieel is nooit bestudeerd geweest in een daarop gefocuste experimentele setup.

Een representatieve verzameling aan micro-organismen (vegetatieve Gram- en Gram+, bacteriële sporen, gisten en schimmels) zullen geïsoleerd worden van verse groenten/fruit en geïdentificeerd aan de hand van DNA sequencing. Representatieve micro-organismen zullen gedisinfecteerd worden met verandering van: i) chemische oxidant (chloor, chloor dioxide, waterstof peroxide, perazijnzuur), ii) concentratie van chemisch oxidant, iii) pH, iv) ORP, en de respons (microbiële reductie) zal gemeten worden. Gebaseerd op dit grote aantal trials zullen statistische analyse en modellering gebruikt worden om sterke conclusies te trekken omtrent de correlatie tussen ORP en antimicrobieel potentieel; wat nog nooit gedaan is in een daarop gerichte en gecontroleerde setup.