Project

Bestrijding bacterievuur bloei infecties met biologische controle organismen (BCO's) toegepast via hommels bij appel en peer: deel 2

Code
179V8916
Looptijd
01-10-2016 → 30-09-2018
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Plant biology
  • Agricultural and food sciences
    • Agricultural plant production
    • Horticultural production
Trefwoorden
bacterievuur bloei infecties
 
Projectomschrijving

De algemene doelstelling van dit PROJECT is het ontwikkelen van een techniek voor de verspreiding van biologische controle organismen (BCO's) door hommels, voor de bescherming van de bloeiwijzen bij appel en peer tegen bacterievuur (Erwinia amylovora).

De perenteelt is een belangrijke sector binnen de Vlaamse fruitteelt zowel wat betreft teeltoppervlakte (ca. 9080 ha, 430 bedrijven) als economische waarde (ca. 120 miljoen EUR). Export is daarbij van cruciaal belang. Onder de nieuwe afzetmarkten zijn er bacterievuur vrije landen zoals China die een garantie willen dat de vruchten uit bacterievuur vrije gebieden komen.

Daarom zal de inzet van BCO's tegen bacterievuur primair toegespitst worden op de afgebakende bacterievuur vrije gebieden in Vlaanderen (binnen twee jaar 350 ha). Ten tweede zal de nieuwe bestrijdingstechniek van bacterievuur ook toegepast warden op bedrijven die in het recente verleden geconfronteerd werden met bacterievuur infecties (een potentieel van 400 ha peer en 600 ha appel). Een derde groep van boomgaarden waarbij de BCO techniek vrij snel ingang zal vinden zijn de recent aangeplante nieuwe percelen appel en peer (ongeveer 100 ha per jaar).