-
Medical and health sciences
- Applied immunology
Het betreft hier patiënten waarbij de diagnose laattijdig gesteld wordt en die niet langer met heelkunde kunnen worden genezen. Dit geldt voor de meerderheid van de patiënten met longkanker.
In een vorige studie hebben we aangetoond dat we een patiënt-specifiek vaccin kunnen maken en dat dit daadwerkelijk kanker-specifieke afweercellen opwekt (MIDRIX-NEO klinische studie). Om het patiënt-specifieke vaccin te kunnen maken, dienen we de genetische code (DNA) van de longtumor te kraken. Dus moeten we bij de patiënt (die geen heelkunde ondergaan) tumorcellen wegnemen. De aanmaak van het vaccin duurde in onze vorige studie 4-6 maand. Dit is bij patiënten met laattijdige diagnose onaanvaardbaar lang.
In dit preklinisch project zullen we een werkwijze optimaliseren voor de aanmaak van een anti-kanker vaccin dat helemaal op maat gemaakt wordt van de individuele patiënt. En dit met het oogmerk:
1. De afname van het noodzakelijke kankermateriaal bij de patiënt te laten verlopen met inachtname van het comfort voor de patiënt.
2. De procedure maximaal te optimaliseren zodat het afgewerkt vaccin kan toegediend worden binnen de 9 weken na diagnose. Deze tijdsduur is gekozen omdat dan het vaccin kan ingepast worden in het standaard therapeutisch schema.