-
Engineering and technology
- Optical fibre communications
In dit project willen we een goedkope Cell Free massive MIMO-oplossing valideren voor ultrabetrouwbare draadloze communicatie met lage latentie op basis van Wi-Fi-technologie. Onze oplossing, DCAP of Distributed Coordinated Access Point genaamd, wordt mogelijk gemaakt door gedistribueerde op maat gemaakte Wi-Fi 6 toegangspunten te integreren met de synchrone fronthaul technologie ontwikkeld in ERC ATTO. De volgende onderzoeksinnovaties zullen worden onderzocht en gedemonstreerd:
1. Nauwkeurige tijdsynchronisatie van de gedistribueerde AP's met het Bit-Interleaved Sigma-Delta-Over-Fiber Fronthaul Netwerk (BISDoF) zoals ontwikkeld in de ERC Advanced Grant ATTO (Nr. 695495). Deze nieuwe fronthaul-oplossing maakt gebruik van goedkope commerciële optische transceivermodules verbonden met multi-mode optische vezel en is daardoor veel kosteneffectiever en flexibeler dan coaxkabels. Er wordt gestreefd naar een tijdsynchronisatienauwkeurigheid van minder dan 10 ps.
2. Lage latentie werking van gedistribueerde AP's door gebruik te maken van de nieuwe OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access) functie in de Wi-Fi 6 standaard en deze uit te breiden met mogelijkheden die verder gaan dan Wi-Fi 6 en Wi Fi 7 in UGent-IDLab' open full-stack openwifi prototyping platform, met ingebouwde draadloze Time-Sensitive Networking (TSN) mogelijkheden.
3. Volledige conformiteit van de sterk aangepaste AP's met Wi-Fi 6 Commercial-Of-The-Shelf (COTS) clients.
4. Gedistribueerde beamforming door het coherent combineren van Resources Units (RU's) van meerdere gedistribueerde AP's, waardoor een extra mate van flexibiliteit en schaalbaarheid aan het systeem wordt toegevoegd, aangezien verschillende RU's (subsets van OFDMA-subcarriers) in hetzelfde kanaal tegelijkertijd verschillende Wi-Fi-clients kunnen bedienen.
Naast de technische evaluatie van het DCAP proof-of-concept, zal het project ook potentiële valorisatiemogelijkheden onderzoeken. Valorisatie zal vergemakkelijkt worden door een reeds bestaande IP-portfolio en een gevestigde industriële adviescommissie.