Project

Synthese van furan-gemodificeerde nucleïnezuur probes voor de ontwikkeling van nieuwe RNA target identificatiestrategieën.

Code
3S007318
Looptijd
01-01-2018 → 21-07-2021
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
Niet beschikbaar
Trefwoorden
nucleïnezuur probes
 
Projectomschrijving

Tot op heden zou het onmogelijk zijn om een ​​wereld zonder drugs voor te stellen. Heb je er wel eens over nagedacht? over het werkingsmechanisme van een medicijn in het lichaam of met welke specifieke moleculen dit medicijn samenwerkt? Bij het ontwikkelen van een medicijn is dit de eerste vraag die moet worden aangepakt. Meest
goedgekeurde geneesmiddelen tot nu toe hebben interactie met bepaalde eiwitten, maar andere interactiepartners zijn dat wel vereist om de reikwijdte van behandelbare ziekten uit te breiden. Nieuwe geïdentificeerde drug targets zijn ribonucleic zuren (RNA's) en de behoefte bestaat voor de ontwikkeling van geneesmiddelen die ofwel interactie met een bepaalde RNA of werkt als een RNA-nabootser. Dit is echter alleen mogelijk als alle verschillende interacties partners van dat specifieke RNA zijn bekend. Ons onderzoek richt zich daarom op de identificatie van dergelijke RNA-interactiepartners, meer in het bijzonder een subklasse van deze RNA's genaamd lange niet-codering RNA's (lncRNA's), die gecorreleerd zijn met ziekten zoals kanker. Er zal een methodologie worden ontwikkeld om het lncRNA en zijn doelen uit een complexe omgeving te halen, waardoor identificatie mogelijk wordt.