Project

Site-specifieke medicijnafgifte

Acroniem
Site Drug
Code
41L01220
Looptijd
01-01-2020 → 31-03-2023
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Biopharmaceutics
Trefwoorden
medicijnafgifte
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Het doel van dit project is om innovatieve geneesmiddelen te ontwikkelen, die in staat zijn om de resulterende medicijndistributie in het lichaam van de patiënt: de hoeveelheid geneesmiddel op de plaats van actie moet worden geoptimaliseerd en de hoeveelheid die wordt 'verloren' in de rest het menselijk lichaam moet worden geminimaliseerd. Dit moet worden bereikt door "locatiespecifieke toedieningssystemen", die het geneesmiddel afgeven bij een gecontroleerd tarief op de plaats van actie. Zo wordt de therapeutische werkzaamheid verbeterd en worden ongewenste bijwerkingen verminderd. Dit zal helpen de huidige kosten voor onze gezondheidszorgstelsels te verminderen als gevolg van nadelige geneesmiddeleneffecten. Deze laatste worden geschat 79 miljard EUR / jaar in Europa (https://doi.org/10.1111/eci.12875), eq. tot 3,1 miljard Eur / jaar in onze 2 Zeeën-regio. Ook, 200.000 sterfgevallen worden veroorzaakt door schadelijke drugseffecten in Europa / jaar (eq. Tot 8.000 in onze regio). De ziekten / aandoeningen die we zijn gerichtheid treft meer dan 60 miljoen burgers in Europa (> 2,3 miljoen in onze regio), wier levenskwaliteit moet worden verbeterd.

 
Rol van UGent
In het kader van het Site Drug project zal de onderzoeksgroep van het Laboratorium voor Farmaceutische Technologie (Departement Farmaceutische Wetenschappen, FW01) een geneesmiddel ontwerpen dat zorgt voor een langdurige afgifte van chemotherapeutica in de buikholte. De meeste patiënten met eierstokkanker worden gediagnosticeerd in een vergevorderd stadium van de ziekte met uitzaaiingen in de buikholte. De standaardbehandeling van peritoneale carcinomatose is cytoreductieve chirurgie (om grotere knobbeltjes te verwijderen) in combinatie met intraperitoneale chemotherapie (om kleinere restknobbeltjes aan te pakken). Het recidiefpercentage binnen 5 jaar is echter hoog, wat te maken heeft met de beperkte verblijftijd van het chemotherapeuticum in de buikholte. Het project richt zich op de ontwikkeling van een injecteerbaar systeem met langdurige afgifte om de verblijftijd van het chemotherapeuticum (paclitaxel) in de buikholte te verlengen. Het concept van het geneesmiddel met langdurige afgifte is gebaseerd op verknoopte gelatine mircosferen die een depot vormen in de buikholte, waarbij het geneesmiddel gedurende meerdere dagen/weken vrijkomt, afhankelijk van de mate van verknoping.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.