-
Social sciences
- Language curriculum and pedagogics
- Teacher education and professional development of educators
- Early childhood education
- Preschool education and kindergarten
Achtergrond: Kleuterleerkrachten spelen een cruciale rol in het stimuleren van de taalontwikkeling van jonge kinderen (Kim & Yun, 2019). Het is algemeen bekend dat kwaliteitsvolle taalinteracties in de kleuterschool essentieel zijn voor het ondersteunen van de taalontwikkeling van kinderen, met name voor kinderen die risico lopen (Europese Commissie, 2018; Sammons et al., 2015). Echter, in de praktijk worden interacties van relatief lage kwaliteit gerapporteerd in de kleuterklas in Vlaanderen (Peleman et al., 2019). Het bevorderen van taalstimulerende lerarencompetenties is bijgevolg een belangrijk aandachtspunt voor de opleiding van kleuterleerkrachten. Het verkrijgen van inzicht in de ontwikkeling van taalstimulerende lerarencompetenties bij studenten in de opleiding tot kleuterleerkracht vormt de focus van het onderzoek. Hierin worden competenties beschouwd als een continuüm, zoals beschreven in het model van Blömeke et al. (2015). In dit model worden competenties geconceptualiseerd als de wisselwerking tussen disposities, situatiespecifieke vaardigheden en gedragingen. De focus van het onderzoek zal liggen op de situatiespecifieke vaardigheid 'professional vision', toegepast op het stimuleren van taal in de kleuterklas.
Methoden: Drie studies worden uitgevoerd om de ontwikkeling van taalstimulerende lerarencompetenties te onderzoeken. Studie 1 heeft tot doel meetinstrumenten te ontwikkelen voor het meten van taalstimulerende lerarencompetenties, waaronder een op video gebaseerd instrument en een enquête. Studie 2 beschrijft de huidige stand van zaken van taalstimulerende lerarencompetenties met behulp van deze instrumenten bij 600 studenten in de lerarenopleiding. Studie 3 onderzoekt de impact van een blended professionele ontwikkelingsinterventie (POI) op taalstimulerende lerarencompetenties door middel van een quasi-experimenteel ontwerp.
Conclusie: Dit onderzoek beoogt het begrip van taalstimulerende lerarencompetenties te verbeteren en inzicht te verkrijgen in de verschillende onderdelen van het competentiemodel.