Project

DIENSTEN VOOR ONDERZOEKSINFRASTRUCTUUR VOOR DUURZAME AQUACULTUUR, VISSERIJ EN DE BLAUWE ECONOMIE

Acroniem
AQUASERV
Code
41M00124
Looptijd
01-04-2024 → 31-03-2029
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Aquatic biology
  • Engineering and technology
    • Algae biotechnology
  • Agricultural and food sciences
    • Fisheries breeding and biotechnology
    • Aquaculture
Trefwoorden
visserij Aquacultuur algen aquacultuur levenslang leren mariene biotechnologie transnationale toegang biodiversiteit
Overige informatie
 
Projectomschrijving

De overkoepelende doelstellingen van AQUASERV zijn het samenbrengen, verbeteren, integreren en aanpassen van de RI-capaciteiten (met inbegrip van faciliteiten, instrumenten en deskundigheid) en het verschaffen van transnationale toegang (ter plaatse of op afstand) en/of virtuele toegang, om de wetenschappelijke vooruitgang aanzienlijk te bevorderen en de tenuitvoerlegging van het Europees gemeenschappelijk visserijbeleid, de "van boer tot bord"-strategie, de duurzame blauwe economie en de Europese Green Deal te bevorderen en te vergemakkelijken.

AQUASERV zal deze doelstellingen bereiken door wetenschappers uit de academische wereld en het bedrijfsleven op afstand en ter plaatse transnationale (TA) en virtuele (VA) toegang te bieden tot een geavanceerde reeks Europese onderzoeksinfrastructuren en de knooppunten daarvan die verband houden met onderzoek en beheer van biologische rijkdommen van marien en zoet water, voedsel en biotechnologie. Deze omvatten het European Marine Biological Resource Centre ERIC (EMBRC), de Analysis and Experimentation on Ecosystems ERIC, The Aquaculture for Excellence for Aquaculture in Fish (Aquaexcel), en de Infrastructure for Promoting Metrology in Food and Nutrition (METROFOOD), evenals de International Council for Exploration of the Sea, zowel een dienstverlener als een stakeholder. Het omvat ook de onderzoeksinfrastructuur voor wetenschaps- en innovatiebeleidsstudies (RISIS) om bijdragen te leveren vanuit de sociale wetenschappen en om de resultaten dichter bij de beleidsmakers te brengen, zodat ze maatschappelijke impact hebben.

Om de RI-capaciteiten te verbeteren, te integreren en aan te passen, zal er gedurende de eerste 3 jaar samenwerking tussen partners en nieuwe pijplijnen om aan de doelstellingen van het project te voldoen worden ontwikkeld en beschikbaar worden gemaakt voor gebruikers.  Om ervoor te zorgen dat deze capaciteiten niet verloren gaan, zal een duurzaamheidspakket met belanghebbenden de nalatenschap van het project aanpakken. 

Om de impact te maximaliseren zal AQUASERV een communicatienetwerk tussen de partners tot stand brengen en een verspreidings- en stimuleringsprogramma ontwikkelen. Bovendien zal een opleidingsprogramma voor gevorderden worden ontwikkeld om toekomstige gebruikers aan te trekken en dit zal tijdens het project worden bijgewerkt.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.