Project

EuroLab4HPC: Consolidatie van Europese onderzoeksexcellentie in Exascale HPC-systemen

Acroniem
EUROLAB4HPC2
Code
41N07818
Looptijd
01-05-2018 → 30-04-2020
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Computer architecture and organisation
Trefwoorden
Exascale HPC-systemen
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Europa heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt om leider te worden in grote delen van het HPC-ecosysteem: van leveranciers van industriële en wetenschappelijke toepassingen via systeemsoftware tot Exascale-systemen, waarbij technische en zakelijke belanghebbenden bij elkaar worden gebracht. Ondanks dergelijke winst is excellentie in onderzoek in computersystemen met hoge prestaties in heel Europa versnipperd en gemiste kansen voor synergie.
Op dit moment is er een felle internationale concurrentie om leiderschap op de lange termijn in HPC-technologie te behouden en er blijft veel te doen. Europa is van plan het budget voor HPC met 1 miljard euro te verhogen. Om het volledige potentieel van deze investering te realiseren, moet het alle stakeholders betrekken, zowel industrieel als academisch. Het gewaagde algemene doel van EUROLAB4HPC is om verbonden en duurzaam leiderschap op te bouwen in high-performance computersystemen door de toonaangevende, op prestaties georiënteerde gemeenschappen in Europa bij elkaar te brengen, door alle lagen van de systeemstack heen te werken en nieuwe industrieën in HPC van brandstof te voorzien.
Het overkoepelende doel van EUROLAB4HPC is het versterken van excellentie en innovatie van academisch onderzoek in HPC in Europa. Dit zal worden gerealiseerd door middel van vier kortetermijndoelstellingen: (i) Structurering van de community door leden toe te voegen om een ​​community of excellence te ontwikkelen die zich bezighoudt met gerichte cross-stack-activiteiten van hoge kwaliteit; (ii) Ondernemerschap bevorderen - door een innovatiepijplijn op te bouwen van algemene bedrijfsopleiding, prototyping van bedrijven, ontwikkeling van bedrijfsplannen en hulp bij financiering, (iii) Technologietransfer stimuleren - door verbinding te maken met andere activiteiten voor technologieoverdracht en concurrerende seed-financiering voor HPC-technologie overdracht, en (iv) Verspreiding van gemeenschapsnieuws - door aanzienlijke middelen te investeren in verspreidingsactiviteiten, waardoor een sterker merk EUROLAB wordt gecreëerd. Dit zal de zichtbaarheid van de gemeenschap vergroten, meer deelnemers aantrekken en uiteindelijk de belangstelling en impact van het Europese Exascale-onderzoek vergroten.