Project

OSTEONET: Multidisciplinair netwerk voor de ontwikkeling van in vitro 3D celmodellen van gezond en osteo-pathologisch verouderend botweefsel voor implantatie en testen van medicatie

Acroniem
OSTEONET
Code
41Y02323
Looptijd
01-01-2023 → 31-12-2026
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Tissue engineering
    • Biofluid mechanics
    • Tissue and organ biomechanics
    • Cell, tissue and organ engineering
Trefwoorden
weefselengineering in vitro celculturen bioreactoren biomechanica
Overige informatie
 
Projectomschrijving

OSTEONET heeft als doel (i) een multidisciplinair onderzoeksnetwerk op te bouwen waarbij experts uit technische en medische disciplines betrokken worden om hun expertise te bundelen en mogelijke synergieën te benutten voor de ontwikkeling van betrouwbare en duurzame 3D in vitro celmodellen van gezond en verouderd botweefsel, en (ii) een groep wetenschappers en technologen op te leiden om gebruik te maken van de modelkenmerken om kennis te vergroten over de effecten van veroudering op botbiologie en mechanobiologie, en de botreactie op medicijnen, om het gebruik van 3D celmodellen in klinieken en basale/industriële onderzoekslaboratoria te bevorderen.

Het verouderingsproces van botten vermindert de kwaliteit van leven van ouderen en legt een sociale en economische last op de samenleving. Verouderende botten breken gemakkelijker wanneer ze mechanisch worden belast of worden blootgesteld aan giftige stoffen of verontreinigingen, en reageren anders op medicijnen dan gezond bot. Om therapieën te personaliseren en betere preventieve zorg voor ouderen mogelijk te maken, is het essentieel om betrouwbare en duurzame in vitro modellen van verouderd botweefsel te ontwikkelen als alternatief voor dierproeven, die vaak niet in staat zijn om mens-specifieke kenmerken vast te leggen. Verschillende wetenschappelijke studies ondersteunen het idee dat in vitro modellen van botweefsel een uitstekende bron zijn voor (i) het begrijpen van de botfysiologie, (ii) een beter begrip van pathologische processen bij de meeste botafwijkingen, (iii) het testen van nieuwe of hergebruikte medicijnen voor botbehandeling vóór preklinische proeven met diermodellen.

De geplande netwerkactiviteiten in OSTEONET zullen kennis ontrafelen en delen over de mechanismen die de informatietransfer van biochemisch en biomechanisch niveau aansturen, wat leidt tot osteosynthese en osseointegratie, naar de cascade van moleculaire en cellulaire gebeurtenissen die resulteren in een uitgewerkt en fysiologisch bot, en over de mechanismen van de verschillende reacties van gezond en verouderd botweefsel op mechanobiologische prikkels en medicijnen.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.