-
Medical and health sciences
- Dermatology
- Inflammation
Immuungemedieerde inflammatoire huidaandoeningen (IMIDs) zijn een overkoepelende term die verschillende aandoeningen omvat die gekarakteriseerd worden door chronische ontsteking van de huid. Psoriasis, atopische dermatitis en vitiligo zijn bekende voorbeelden van IMIDs. Behandelingen zoals topische therapieën, fototherapie, systemische therapieën en biologische behandelingen zijn gericht op het beheersen van veel van deze aandoeningen, maar IMIDs worden vaak geassocieerd met meerdere comorbiditeiten zoals (psoriasis) artritis, inflammatoire darmziekten of angst en depressie, die vaak niet adequaat behandeld worden. Daarnaast is positief gedrag met betrekking tot de levensstijl belangrijk voor het verminderen van het verhoogde risico op het ontwikkelen of verergeren van hypertensie, dyslipidemie, metabool syndroom en zelfs kanker.
Echter, in ons huidige zorgsysteem wordt medische zorg niet op een geïntegreerde manier gepresenteerd aan patiënten. Zorg is vaak ‘opgesloten’ in aparte silo’s en wordt doorgaans geleverd door afzonderlijke medische interventies die worden vergoed, ongeacht het resultaat of het niveau van integratie rondom een ziekte. Gezien de grote impact van IMIDs hebben patiënten een geïntegreerde benadering nodig, maar er zijn structurele oplossingen nodig om zo'n duurzaam zorgsysteem te creëren. Value-Based Healthcare (VBHC) biedt een dergelijk kader en streeft ernaar de waarde voor patiënten te maximaliseren door het best mogelijke resultaat voor patiënten te behalen tegen de laagst mogelijke kosten. Een van de principes van VBHC die we hebben geïmplementeerd binnen de dienst dermatologie van UZ Gent, is het organiseren in ‘Integrated Practice Units’ (IPU’s). Een IPU is een organisatorische entiteit die meerdere specialismen rond een medische aandoening verbindt en gericht is op het bieden van geïntegreerde zorg aan patiënten, waarbij patiëntresultaten en kosten in acht worden genomen. Tijdens deze gespecialiseerde consultaties wordt een diepgaande anamnese afgenomen, inclusief comorbiditeitsscreening, en worden patiënten geïnformeerd en ondersteund bij gedragsverandering van hun levensstijl. Onderwijs over de huidaandoening, de behandelingen, geassocieerde comorbiditeiten en gedragingen met betrekking tot de levensstijl worden continu verstrekt. Indien nodig, nodigen we onze patiënten ook uit voor onze ‘verpleegkundige begeleide levensstijlinterventie’, waarbij specifieke kwesties rondom de levensstijl worden behandeld.
Binnen deze IPU’s zien we vaak dat onze patiënten niet voldoende behandeld worden, niet alleen met betrekking tot hun huidaandoening, zoals psoriasis, atopische dermatitis, vitiligo of hidradenitis suppurativa, maar ook voor hun comorbiditeiten. Wat betreft risicofactoren voor kanker, is een groot percentage van de patiënten roker, heeft overgewicht of obesitas en consumeert meer dan 10 eenheden alcohol per week. Dit wijst erop dat comorbiditeitsscreening en veranderingen in levensstijl beheerd moeten worden.
Daarom is ons doel om deze kwesties aan te pakken door geïntegreerde zorg te bieden, ook met onze verpleegkundige begeleide levensstijlinterventie en motiverende gespreksvoering, door onze richtlijnen voor comorbiditeit en verwijzingsbeleid aan te passen, bewustwording rondom comorbiditeiten te creëren en door ‘comorbiditeitscontrole’ als behandeldoel te integreren.