Project

Slimme luiers

Acroniem
Smart Diapers
Code
180P2319
Looptijd
01-01-2021 → 30-04-2022
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Telecommunication and remote sensing
    • Electronics not elsewhere classified
    • Smart sensors
Trefwoorden
Sensor systemen ouderenzorg
 
Projectomschrijving

In dit project zal een technologie platform worden ontwikkeld voor wegwerpbare draagbare sensoren. Deze type sensoren zijn nuttig voor tal van applicaties zoals intelligente wondenzorg, slimme luiers of andere slimme draagbare systemen waar frequente vernieuwing van de sensor nodig is omwille van hygienische redenen.
In dit project zullen we dit probleem aanpakken door een systeem te ontwikkelen dat uit 2 delen bestaat. Enerzijds een wegwerpbare ultra-lage kost geprinte passieve sensor in combinatie met een herbruikbare elektronische module die dicht bij de passieve sensor staat. Via draadloze communicatie kan de sensor ondervraagd worden, waardoor bepaalde eigenschappen van het materiaal rond de sensor kunnen afgeleid worden.
De realisatie van dit systeem vereist innovaties op vlak van materialen, lage-kost en applicatie specifieke sensorprincipes, draadloze communicatie en lage-kost elektronische verpakkings en interconnectie technologieen.
De demonstrator die in dit project zal uitgewerkt worden is een slimme luier die in staat is alarm signalen te genereren om aan te geven dat een vervanging van de luier nodig is. Het slimme systeem bestaat uit een wegwerpluier waarin een geprinte passieve sensor is aangebracht in combinatie met een herbruikbare, flexibele module die aan de buitenkant van de luier. Deze module zal de sensor draadloos ondervragen en de informatie draadloos doorsturen naar een centrale server.
De ontwikkeling van zo’n slimme luier is essentieel om enerzijds de kwaliteit van de gezondheidszorg in verzorgingstehuizen te verhogen en anderzijds om de toenemende kost van de gezondheidszorg door de vergrijzing onder controle te houden. Klinische input zal gebruikt worden om de ontwikkeling en het design van de slimme luier te sturen op basis van feedback van patienten, zorgverstrekkers en beleidsmakers.