Project

Een intergenerationeel, cognitief verrijkt beweegprogramma voor grootouders met een milde cognitieve stoornis en hun kleinkinderen.

Code
01P05122
Looptijd
01-10-2022 → 30-09-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
 • Social sciences
  • Cognitive ageing
 • Medical and health sciences
  • Health promotion and policy
  • Preventive medicine
  • Primary health care
  • Human movement and sports sciences not elsewhere classified
Trefwoorden
Lichamelijke activiteit Intergenerationeel programma (grootouders/kinderen) Cognitief functioneren (lichte cognitieve stoornis)
 
Projectomschrijving

In 2018 werden ± 50 miljoen mensen gediagnosticeerd met dementie, wat zal verdrievoudigen tegen 2050. Een manier om "deze vloedgolf van dementie” in te perken is het voorkomen van cognitieve achteruitgang bij risicogroepen zoals oudere volwassenen met een milde cognitieve stoornissen (MCI). Recent onderzoek heeft aangetoond dat de combinatie van fysieke (FA) en cognitieve activiteit gunstige effecten heeft op de cognitieve gezondheid van ouderen, maar het onderzoeken van effectieve manieren om dit te doen bij ouderen met MCI is van primair belang in de preventie van dementie. Een intergenerationeel programma (IGP) is een innovatieve manier om dit te doen, waarbij oude en jonge generaties betrokken worden in één programma om zo het gezondheidsgedrag van beide te bevorderen. IGP’s werden reeds gebruikt in onderzoek, maar slechts enkele promoten FA en de meeste hebben geen theoretische basis of voldoen niet aan de noden van de doelgroep. Dit project zal daarom een theoretisch onderbouwde IGP ontwikkelen en evalueren voor ouderen met MCI en hun kleinkinderen. Het primaire doel is de cognitieve, fysieke en psychosociale gezondheid te verbeteren bij ouderen met MCI, en secundair bij kinderen. Na een piloottest zullen de effecten geanalyseerd worden in een RCT (met interventie- en controlegroep) waarbij cognitieve (CANTAB), fysieke (accelerometers) en psychologische gezondheid (vragenlijsten) wordt gemeten op pre- en post-test in een steekproef van ouderen en hun kleinkinderen.