Project

Ontwerp van nieuwe naoogsttechnologieën met een lage koolstofvoetafdruk op basis van de ontdekking van actieve biomoleculen

Acroniem
FRUITPRINT
Code
41J01225
Looptijd
01-01-2025 → 31-12-2028
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Agricultural plant breeding and biotechnology
Trefwoorden
Fruit ontwikkeling
 
Projectomschrijving

Een belangrijke uitdaging voor menselijke samenlevingen is om de steeds groeiende wereldbevolking te voeden en tegelijkertijd de koolstofvoetafdruk te beperken die inherent is aan voedselproductieactiviteiten. Deze schijnbaar tegengestelde uitdagingen moeten met elkaar in overeenstemming worden gebracht. Om voldoende voedsel te kunnen garanderen, moeten we de opslag na de oogst van fruit en groenten, de belangrijkste bron van voedingsstoffen voor de mens, onder de knie krijgen, vooral als we de consumptie ervan willen verminderen vanwege de hoge koolstofvoetafdruk. CA-bewaring is de belangrijkste technologie om de houdbaarheid van verse producten te verlengen. Het is voornamelijk gebaseerd op een lage temperatuur en een laag zuurstofgehalte die de metabolische activiteit van fruit en groenten verminderen, maar het kost veel energie en heeft een hoge CO2-voetafdruk. Aan de andere kant wordt 1-MCP, een chemische stof die voorkomt dat planten het plantenhormoon ethyleen waarnemen, ook op grote schaal gebruikt bij de opslag na de oogst om rijping en veroudering tegen te gaan. Het heeft een niet-discriminerend effect op verschillende rijpingsprocessen, wat leidt tot enige verandering van organoleptische eigenschappen. Het FRUITPRINT project heeft als doel nieuwe bioactieve moleculen te identificeren om de bewaring te verbeteren en de naoogstverliezen te beperken en tegelijkertijd het energieverbruik te verminderen. Het project bestaat uit 3 hoofdstappen: (1) identificatie van nieuwe bioactieve moleculen die rijping en veroudering tegengaan door in silico en in vitro screening van grote bibliotheken van chemische verbindingen, (2) evaluatie van de effectiviteit van de geselecteerde bioactieve moleculen bij het bewaren na de oogst en (3) het blootleggen van de moleculaire onderbouwing van hun gunstige effecten op de fysiologie van fruit en groenten. Het FRUITPRINT project steunt op multidisciplinaire benaderingen en complementaire expertise van partners op het gebied van virtuele screening, zuurstofdetectie, fruitfysiologie en bewaring na de oogst. Het zal voortbouwen op origineel en innovatief materiaal zoals een high-throughput screening platform, bioluminescente planten en proteïne biosensoren die in vivo screening toelaten, en faciliteiten voor post-oogst opslag.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.