Project

Instrumentarium voor microbioom-gesteund bioremediëring

Acroniem
MIBIREM
Code
41R00122
Looptijd
01-10-2022 → 31-03-2027
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma
Promotor-woordvoerder
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Analysis of next-generation sequence data
    • Microbiomes
    • Soil sciences, challenges and pollution not elsewhere classified
  • Agricultural and food sciences
    • Biotechnology for agricultural, forestry, fisheries and allied sciences not elsewhere classified
Trefwoorden
bioremediëring microbiome
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Microbiomen hebben een groot potentieel om bio-processen te verbeteren. In bodem en grondwater kunnen ze bijvoorbeeld organische verontreinigingen afbreken, een proces dat bioremediëring wordt genoemd. In Europa zijn er ongeveer 324.000 ernstig verontreinigde locaties, die een risico vormen voor mens en milieu. Conventionele saneringstechnologieën om ze te reinigen zijn vaak te duur en technisch gezien hebben microbiomen een groot potentieel om processen in de biogebaseerde industrie te verbeteren. Net als het microbioom in de darm, dat het lichaam ondersteunt bij de vertering van voedsel, kunnen microbiomen in milieucompartimenten zoals bodem en grondwater enzymen produceren die organische verontreinigingen veroorzaakt door menselijke activiteiten kunnen afbreken. In MIBIREM zullen we een instrumentarium ontwikkelen dat helpt om toepassingen voor microbiomen beter te ontwikkelen. Het instrumentarium bevat moleculaire methoden voor een beter begrip en monitoring, isolatie- en kweektechnieken, evenals kwaliteitscriteria voor depositie van hele microbiomen en last but not least methoden die worden toegepast om specifieke functies van microbiomen te verbeteren, zoals microbioomevolutie en verrijkingsculturen en microcosm testen. Het instrumentarium wordt ontwikkeld voor milieutoepassingen van microbiomen voor bioremediëring. Hiervoor zijn drie use-cases geselecteerd. In deze drie use-cases wordt de afbraak van organische verontreinigingen in bodem en grondwater door actieve microbiomen onderzocht en ontwikkeld. De drie groepen verontreinigingen zijn cyaniden, hexachloorcyclohexaan en petroleumkoolwaterstoffen. Het project begint met bemonstering van verontreinigde locaties om microbiomen die actief zijn bij afbraak te isoleren en om gegevens te verzamelen voor de ontwikkeling van een voorspellingstool die helpt bij het begeleiden van bioremediatie. Geïsoleerde microbiomen en afbrekende stammen zullen worden gedeponeerd en ook verbeterd via laboratoriumevolutie. Ten slotte zullen de prestaties van de geïsoleerde microbiomen worden getest op basis van de opgedane kennis over degraderende microbiomen in piloottests onder echte veldomstandigheden

 
Rol van UGent
De belangrijkste taken van de Universiteit Gent zijn Het uitvoeren van high-throughput isolatie van bioremediatie consortia en het leveren van axenische culturen aan andere partners; Kwaliteitsnormen opstellen voor de langetermijnbewaring van bioremediatieconsortia; Openbare depots organiseren van bioremediatiebacteriën en hun geannoteerde genoomsequenties; openbare depots van bioremediatieconsortia organiseren.
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.