Project

Vervorming van rampen: Representatie van de klimaatcrisis in hedendaagse Trans-Pacifische literatuur

Acroniem
DISASTERDISTORTION
Code
41V00125
Looptijd
13-01-2025 → 12-01-2027
Financiering
Europese middelen: kaderprogramma, Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities and the arts
    • Comparative literature studies
    • Literatures in English
    • Literatures in Japanese
    • Literatures in Spanish
    • Narratology
Trefwoorden
Milieurisicobeheer Culturele diversiteit
Overige informatie
 
Projectomschrijving

Ik onderzoek hoe de voorstelling van rampen in hedendaagse fictie ons begrip van de dreiging die uitgaat van de klimaatnoodsituatie vertekent. Hiervoor gebruik ik de term 'disaster distortion'. Rampvervorming verwijst naar hoe rampen de verbeelding monopoliseren door de gevolgen van klimaatveranderingen weer te geven op een manier die andere vormen van geweld, die geassocieerd worden met menselijke betrokkenheid en die systemisch zijn, zich over langere perioden uitstrekken en de meest rechtelozen treffen, inperkt of weglaat. Ik concentreer me op twee manieren waarop fictieve rampen deze vervorming teweegbrengen: ten eerste promoot de dystopie van rampen het idee dat de klimaatnood een hypothetische zorg is en geen dringende kwestie; ten tweede vervreemdt en vervreemdt de ramp menselijke agency en verantwoordelijkheid en sluit daden van intermenselijke of ecologische zorg uit.

In dit project stel ik voor om de uitdagingen van de representatie van de klimaatcrisis te bestuderen door een vergelijkende literatuuroefening te maken waarin de inzet van de ramptrofee wordt onderzocht in fictie die vanaf het tweede decennium van de eenentwintigste eeuw in de Pacific is geproduceerd. Ik kies ervoor om me te richten op drie literaire centra verspreid over deze ruimte: Japan, Australië en Mexico. Ik zal een corpus van maximaal 12 hedendaagse romans of bloemlezingen van korte verhalen selecteren, 4 voor elk van de literaire ecosystemen. De teksten zullen eerst worden geanalyseerd met behulp van een interdisciplinaire methodologie die close-reading combineert met kwalitatieve data-analyse om de mechanismen te onderzoeken waarmee we ons de klimaatnoodsituatie voorstellen.

Mijn doelen zijn het ontwikkelen van een theoretisch kader dat het nut van de ramptroop in twijfel kan trekken, beoordelen in hoeverre klimaatdystopieën de uitdaging aangaan om de klimaatcrisis effectief te representeren, onderzoeken of representaties van interpersoonlijke en milieuzorg een gevoel van agency en verantwoordelijkheid bevorderen, en een functioneel methodologisch model van multipolaire, trans-Stille Oceaan vergelijkende literatuur implementeren.

 
 
 
Disclaimer
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Research Executive Agency (REA). Neither the European Union nor the authority can be held responsible for them.