Project

De toepassing, optimalisatie en validatie van de diagnostische tools in het immunologisch lab

Code
bof/baf/4y/2024/01/134
Looptijd
01-01-2024 → 31-12-2025
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Diagnostics not elsewhere classified
    • Applied immunology
    • Autoimmunity
    • Clinical hematology
    • Laboratory medicine not elsewhere classified
Trefwoorden
immunodiagnostiek Aangeboren immuniteit Immunofenotypering Autoimmuunziekten Diagnostiek adaptieve immuniteit Eencellige optische technologie (flowcytometrie)
 
Projectomschrijving

Dit klinisch-georiënteerde onderzoek richt zich op de toepassing, optimalisatie en validatie van diagnostische tools in de klinische immunologie en bestudeert twee zeldzame ziekte-entiteiten: auto-immuunziekten en primaire immuundeficiënties (PID).

De aanvankelijke focus van dit onderzoek lag voornamelijk op op standaardisatie- en harmonisatieprojecten, waaronder de ontwikkeling van richtlijnen (bijv. antilichaamtesten bij systemische auto-immuunreumatische ziekten) en de optimalisatie van diagnostische tests, variërend van commerciële platforms (bijv. rapportagestrategieën van auto-antilichaamdata bij myositis en systemische sclerose) tot in-house ontwikkelde assays (bijv.  therapeutische drug monitoring van biologicals) en gestandaardiseerde next-generation flowcytometrie (bijv. EuroFlow-gebaseerde PID-screening en classificatie). Klinische validaties om de klinische performantie karakteristieken van de ontwikkelde/geoptimaliseerde testen te documenteren, worden ook uitgevoerd voor beide ziekte-entiteiten.

Recentelijk is het onderzoek ook geëvolueerd naar meer fundamentele onderzoeksvragen om een van de meest voorkomende en enigmatische PIDs, common variable immunodeficiency diseases (CVID), beter te begrijpen. In dit kader verkennen de lopende projecten van de onderzoeksgroep de rol van epigenetica naast multiparameter flowcytometrie om de heterogeniteit en de waargenomen immunologische afwijkingen bij CVID patiënten beter te begrijpen. Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van diagnostische en prognostische toepassingen om de diagnostische aanpak van deze patiënten te verbeteren.