Project

Wetenschappelijk onderzoek naar het welzijn, het gedrag en de gezondheidstoestand van in België verkochte pups

Code
160J23A14
Looptijd
01-10-2014 → 14-01-2019
Financiering
Federale middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Veterinary conservation medicine, preventive medicine and hygiene
    • Veterinary epidemiology
    • Veterinary medicine not elsewhere classified
Trefwoorden
puppies dierenenwelzijn bioveiligheid hondenfokkerij
 
Projectomschrijving

Het doel van dit project is om een aantal onderzoeksvragen te beantwoorden die betrekking hebben op gezondheid, hygiëne, gedrag en welzijn, in eerste instantie van puppies die verkocht worden in België.
1) Is er een verband tussen de oorsprong van puppy's en het type/de grootte van de kweker enerzijds en anderzijds de gezondheid en het gedrag van deze dieren alsook de tevredenheid van de nieuwe eigenaar na aankoop?
2) Hoe vergelijkt zicht het Belgisch wettelijk kader voor puppykwekers met dat van buurlanden en van landen die puppies in België importeren?
3) Wat zijn de huidige procedures bij kwekers of kweker-handelaars met betrekking tot gezondheid, hygiëne, socialisatie, omgevingsgerelateerd leren en welzijn van de kweekteven en puppies waarvoor zij verantwoordelijk zij?
4) Welke risicofactoren bestaan er in de huidige huisvesting-en managementomstandigheden bij kwekers en kweker-handelaars puppies en wat is de relatieve impact ervan op gezondheid, hygiëne, socialisatie, omgevingsgerelateerd leren leren over de omgeving en welzijn van puppies en kweekteven?
5) Welke wetenschappelijke informatie is beschikbaar om ondersteuning te bieden aan kwekers bij het bewaken van gezondheid, socialisatie, omgevingsgerelateerd leren en welzijn van hun puppies en om de Belgische wetgeving te vervolledigen?