Europese middelen: divers
-
-
(Waste)water treatment processes
decentrale waterzuivering
Het Interreg project Vlaanderen-Nederland I-QUA (“I” staat voor innovatie, intelligentie en interactie en “Qua” voor kwalitatieve oplossingen ten behoeve van afvalwatervoorzieningen) wil dankzij innovatie komen tot kwalitatieve oplossingen ten behoeve van afvalwatervoorzieningen in het buitengebied. Gedurende drie jaar (van april 2017 tot maart 2020) zullen zes Vlaamse partners (Provincie West-Vlaanderen, VLAKWA/VITO, UGent, Aquafin, Plant Projects/Tuinen Igodt en Ecobeton Water Technologies) en twee Nederlandse partners (gemeente Bernheze en gemeente Gilze-Rijen) gezamenlijk innovatieve oplossingen ontwikkelen en uittesten op verschillende locaties. Er zal ervaring worden opgedaan op afvalwater van een geitenboerderij, horeca, een carwash en een lokale voetbalvereniging. Binnen dit project zal ook een mobiele container met planten ontwikkeld worden om afvalwater van evenementen te behandelen. Bij de ontwikkeling van de innovaties is er een sterke focus op het lokaal inzetten van het gezuiverd afvalwater en de teruggewonnen grondstoffen (nutriënten) en energie.
De Universiteit Gent is de belangrijkste wetenschappelijke partner in het project en is verantwoordelijk voor het opstellen van een long list met mogelijke decentrale afvalwaterbehandelingssystemen. Voor alle 5 casestudy's werd een speciale short list ontwikkeld op basis van deze lange lijst. Op basis van deze short lists wordt één specifiek behandelingssysteem per casestudy geselecteerd en geïmplementeerd door de eigenaar van de locatie van de case study. Na de opbouw van de full-scale installatie is UGent verantwoordelijk voor het opmeten van de performantie (in het bijzonder waterkwaliteit) van de 3 Vlaamse cases (mobiele behandelingsinstallatie, behandeling bij restaurant Gust'eaux en behandeling bij de geitenboerderij). Ten slotte zal UGent de prestaties van alle afvalwaterzuiveringsinstallaties beoordelen op basis van de metingen van de verschillende partners in het project.
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Regional Development Fund, ERDF. Neither the European Union nor the authority can be held responsible for any use the may be made of the information contained therein.