-
Engineering and technology
- Materials science and engineering not elsewhere classified
De impact van koolstofarme energiebronnen in de bestrijding van een snelle klimaatverandering benadrukt de rol van kernenergie als onderdeel van een duurzame energiemix. Veiligheids- en afvalvraagstukken mogen echter niet worden onderschat. Voor dit laatste zou de belangrijkste doelstelling moeten zijn om gebruikte brandstof te recycleren, met als doel de brandstofcyclus te sluiten. Dit vergemakkelijkt het beheer van het uiteindelijke radioactief afval, verbetert de weerstand tegen proliferatie en verbetert drastisch zowel de economie als de duurzaamheid ervan door een betere benutting van brandstofbronnen.
De uitrolstrategie van SNEPT (Sustainable Nuclear Energy Technology Platform) schetst de technische behoeften voor brandstofrecyclage, waaronder de partitionering van gebruikte brandstof, de fabricage en karakterisering van brandstoffen die mineure actiniden bevatten, en de ontwikkeling van transmutatiesystemen om energie terug te winnen en afval te verminderen.
Dit project is in overeenstemming met deze uitrolstrategie, en is een reactie op de oproep in HORIZON-EURATOM-2023-NRT-01, onderwerp 05, "Partitionering en transmutatie van mineure actiniden richting met het oog op industriële toepassing". Het richt zich op de efficiëntie van de scheiding van Am (Americium) uit gebruikte brandstof, op het onderzoeken van het gedrag van Am-bevattende brandstof onder bestraling via experimenteel werk en via de ontwikkeling van brandstofprestatiecodes, en op veiligheidsonderzoek ter ondersteuning van het vergunningsproces van MYRRHA in zijn rol als versneller-gedreven transmutator demonstrator. Dit project bouwt voort op de samenwerkingsinspanningen die zijn gestart in het PATRICIA-project, waarbij onderzoeksgemeenschappen die werken aan partitionering, transmutatie en MYRRHA-ontwikkeling worden samengebracht.
Er zijn ook specifieke werkpakketten voor onderwijs, met een focus op pre- en postgraduaten, en voor verspreiding van onderzoeksresultaten, gericht op specifieke belanghebbenden en het grote publiek. Een aanvullende taak op het gebied van kennisbeheer richt zich zowel op primaire data als op metadata, zodat een degelijke kwaliteitsbeoordeling en validatie mogelijk is. Het project zal een combinatie van experimenten, theoretische studies en numerieke simulaties toepassen, waarbij gebruik wordt gemaakt van de expertise van 21 onderzoekscentra en universiteiten uit acht EU-landen, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.