-
Social sciences
- Social and emotional development
- Media and communication policy
Het Gam(e)(a) ble-project vertrekt uit de vaststelling dat de grens tussen gamen en gokken steeds vager wordt in (online) games die populair zijn bij tieners. Deze vaststelling roept de maatschappelijke bezorgdheid op dat minderjarigen vaker aan gokken worden blootgesteld. Games die niet-betalende vormen van gokken (gesimuleerd gokken) bevatten, zoals gratis casinospellen en in-app aankopen van zogenaamde loot boxes of pakketten, werken in een grijze zone vanwege het ontbreken van een verplicht strikt classificatiesysteem. Dit maakt het voor ouders en tieners moeilijk om potentiële risico's te zien. De versmelting van gokken en gamen is een recent fenomeen, dat leidt tot een aanzienlijke toename van nieuwe vormen van online gokactiviteiten die meer heimelijk en onbeperkt zijn dan traditionele vormen van gokken en die daardoor potentieel problematischer zijn.
Het Gam(e)(a) ble-project is een samenwerking tussen de KULeuven (en met name het Instituut voor Mediastudies), de Universiteit Gent, de UCLL en de LUCA School of Arts. De hoofdonderzoekers van het project zijn prof. dr. Rozane De Cock en prof. dr. Bieke Zaman. De promotor van deze specifieke doctoraatsfunctie aan de Universiteit Gent is prof. Bart Soenens.
Het centrale doel van het doctoraatsproject aan de Universiteit Gent is om, in nauwe samenwerking met de onderzoekers van het bredere project, een grootschalige 3-wave longitudinale studie uit te voeren bij adolescenten, met meerdere informanten en een dagboekbeoordeling. Naast metingen van gaming en gokgedrag, zal deze studie metingen bevatten van ontwikkelingsuitkomsten (bijv. geestelijke gezondheid) en metingen die peilen naar voorspellers van gamen en gokken, waaronder temperament, motivatie voor gamen, attitudes en gedrag van leeftijdgenoten, en ouderlijke opvoeding. Met behulp van deze rijke dataset zal onderzocht worden welke adolescenten de grens overschrijden tussen gamen en gokken, wat de gevolgen zijn voor hun mentale gezondheid, en hoe hun persoonlijke kenmerken, leeftijdgenoten, en ouders op een unieke en transactionele manier invloed hebben op gokgedrag.