Project

Capaciteitsopbouw tegen risicovolle criminele netwerken in de EU: van een verbeterd inlichtingenbeeld naar een geïntegreerde preventieaanpak

Acroniem
PREVENT
Code
41D09124
Looptijd
01-01-2025 → 31-12-2026
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Causes and prevention of crime
Trefwoorden
criminele netwerken met een hoog risico sociaal hergebruik administratieve aanpak financiële onderzoeken
 
Projectomschrijving

PREVENT is een project dat zich over meerdere landen uitstrekt en zich richt op het voorkomen en bestrijden van risicovolle criminele netwerken in Europa. Het consortium van PREVENT bestaat uit negen partners, waaronder universiteiten, overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties uit zes EU-lidstaten. Het consortium wordt ondersteund door 13 geassocieerde partners – wetshandhavingsinstanties, kantoren voor vermogensrecuperatie en lokale overheden. PREVENT heeft als doel om:

    Het inlichtingenbeeld van risicovolle criminele netwerken en hun infiltratie in de legale economie te verbeteren door academische en institutionele samenwerking in gegevensverzameling, analyse en toekomstverkenning te bevorderen.
    De toepassing van een bestuurlijke aanpak tegen risicovolle criminele netwerken te bevorderen door veelbelovende bestuurlijke maatregelen te identificeren en te promoten, zowel onder lidstaten als op EU-niveau.
    De implementatie van sociaal hergebruik van in beslag genomen activa in verschillende EU-landen te stimuleren als een innovatief middel om georganiseerde misdaad te bestrijden, criminele acties te voorkomen en de schadelijke effecten op de samenleving, economie en het milieu te herstellen.
    De impact van sociale ondernemingen en hun projecten met betrekking tot activa-confiscatie te vergroten, specifiek door samenwerkingen tussen lokale, nationale en Europese belanghebbenden te versterken.

Om deze doelstellingen te bereiken, zal het consortium onderzoek doen naar risicovolle criminele netwerken en hun infiltratie in de legale economie op lokaal niveau in 8 EU-landen, tien workshops en evenementen organiseren met experts op het gebied van georganiseerde misdaad, politieagenten, experts van activabeheerkantoren, lokale overheden en vertegenwoordigers van de civiele samenleving, en vijf verschillende praktische tools en handboeken ontwikkelen. Daarnaast zal het project nauwere publiek-private samenwerking bevorderen en wederzijds vertrouwen opbouwen tussen al deze belanghebbenden om een bredere en effectievere uitvoering van bestuurlijke aanpakken en het sociaal hergebruik van in beslag genomen activa tegen risicovolle criminele netwerken te stimuleren. De projectactiviteiten zijn ontworpen om lopende en toekomstige activiteiten te ondersteunen en aan te vullen onder de Routekaart om drugshandel en georganiseerde misdaad te bestrijden, de Europese pijler van sociale rechten en het Actieplan van 2021.