Project

To bio or not to bio - Onderzoek naar de kenmerken en de inzetbaarheid van isolatiematerialen met een lage milieu-impact

Looptijd
01-05-2020 → Lopend
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Building physics
    • Building technology
    • Life cycle analysis of construction materials
Trefwoorden
isolatiematerialen milieu-impact Biogebaseerde bouwmaterialen
 
Projectomschrijving

Gebouwen hebben een enorme impact op ons milieu, slorpen massa’s energie op en leveren een belangrijke bijdrage in de wereldwijde CO2-emissies. Er is niet enkel het energieverbruik voor verwarmen maar er zit ook een grote hoeveelheid ingebedde energie in de toegepaste bouwmaterialen. In de evolutie om op energetisch vlak steeds performanter te (ver)bouwen weegt de milieu-impact van de toegepaste materialen steeds meer door. Een groot potentieel in de verantwoorde omgang met ons klimaat zit dus in de reductie van de milieu-impact van bouwmaterialen. 

Binnen het TETRA project “To bio or not to bio” wordt het potentieel van bio-gebaseerde isolatiematerialen onderzocht. Binnen het project wordt een digitale kennistool ontwikkeld die materiaalprestaties en toepassingsmogelijkheden van bio-gebaseerde isolatiematerialen in kaart brengt en afweegt tegenover gekende materialen. De kennistool wordt aangevuld met bouwdetails en best-practice praktijkvoorbeelden. Daarnaast worden 3D schaalmodellen ontworpen en gebouwd.