Project

Gezamenlijk optreden inzake expertisenetwerken

Acroniem
JANE
Code
41M01223
Looptijd
01-10-2022 → 30-09-2024
Financiering
Europese middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Immunogenetics
Trefwoorden
kanker
 
Projectomschrijving

JANE zal een gezamenlijke actie zijn om zeven nieuwe expertisenetwerken op het gebied van kanker op te zetten in de volgende domeinen:
gepersonaliseerde primaire preventie; overlevingspensioen; palliatieve zorg; omische technologieën; hi-tech medische hulpmiddelen; een of complexere kanker(s) en kanker met een slechte prognose; adolescenten en jongvolwassenen (15-39 jaar bij diagnose van kanker) met kanker.
Het gemeenschappelijk optreden zal twee doelstellingen nastreven:
1) alles voorbereiden wat nodig is om de nieuwe Expertisenetwerken te lanceren;
2) het kritisch evalueren van bestaande modellen van huidige en toekomstige EU-netwerken met het oog op het optimaliseren van de werking van de nieuwe Expertisenetwerken.
Het managementdoel van het project is om de oprichting van zeven expertisenetwerken tot stand te brengen, waarbij het uiteindelijke resultaat voor elk netwerk een oproep tot het indienen van blijken van belangstelling is. Aan elk Expertisenetwerk wordt één Werkpakket toegewezen. Het is de bedoeling dat er vijf transversale taskforces komen en één aanvullend werkpakket dat transversaal op alle werkpakketten zal opereren. Het onderwerp van de Transversale Task Forces en het aanvullende Werkpakket zal zijn: duurzaamheid; integratie tussen EU-netwerken en lidstaten; integratie tussen informatietechnologie-infrastructuren, inclusief het gebruik van hulpmiddelen voor kunstmatige intelligentie; integratie tussen gezondheidszorg en onderzoek; het ERN-model; betrokkenheid van de patiënt. De ambitie van dit gemeenschappelijk optreden is om nieuwe expertisenetwerken tot stand te brengen die effectief kunnen functioneren, voortbouwend op eerdere en lopende EU-netwerkervaringen, en het vinden van oplossingen die geworteld zijn in de Europese oncologische gemeenschap.
In dit opzicht zullen de uitkomsten van de discussies en de consensus die binnen de Task Forces is bereikt over de huidige problemen van de EU-gezondheidsnetwerken worden gedeeld met de Europese oncologische gemeenschap en de lidstaten, via een groenboek en een Europese conferentie. Netwerken in de gezondheidszorg kunnen een bevoorrecht kenmerk van de EU zijn, omdat zij het potentieel hebben om zich op een zeer gecoördineerde manier te richten op de gezondheid van een half miljoen burgers.