-
Social sciences
- Criminography and methods of criminological investigation
- Safety, prevention and police
- Social epidemiology
-
Medical and health sciences
- Occupational health and safety
- Epidemiology
Dit project behandelt geweld tegen en door politieambtenaren tijdens hun ambtsoefening. Het onderzoekt de oorzaken van geweld tegen en door politieambtenaren en behandelt daarbij de volgende onderzoeksvragen:
- Wat maakt de ene politieambtenaar kwetsbaar voor geweld door burgers en de andere niet?
- Wat maakt dat de ene politieambtenaar in een bepaalde situatie geweld gebruikt maar de andere niet?
- Waarom escaleert de ene risicovolle situatie tot geweld en de andere niet?
- En in hoeverre beïnvloedt eigen slachtofferschap of geweldgebruik de kans op slachtofferschap of geweldgebruik door directe collega's?
Om deze vragen te beantwoorden, volgt het project een event-based benadering van geweld tegen en gebruik van geweld door politieambtenaren. Op basis van de rationelekeuzetheorie, levensstijltheorie en routine-activiteitentheorie, combineert de event-based benadering individuele kenmerken en gedrag, aanwezigheid van derden, tijd doorgebracht in risicovolle situaties, omstandigheden van het geval en onderlinge interacties tussen politieambtenaren om het voorkomen van geweld tegen en gebruik van geweld door politieambtenaren tijdens de uitoefening van hun functie te verklaren. Het project houdt zich verder bezig met de besmettelijke aard van geweld tegen en het gebruik van geweld door politieambtenaren binnen de politieorganisatie.
Om deze vragen te beantwoorden, past het project een kwantitatieve methodologie toe:
- een systematisch literatuuronderzoek en/of kwantitatieve meta-analyse van de literatuur;
- een incident density case-control studie;
- een case crossover studie; en
- netwerk autocorrelatie modellen.
Gedurende het hele project wordt gebruik gemaakt van door de politie geregistreerde gegevens van arbeidsongevallen met betrekking tot geweld tegen politieambtenaren in de uitoefening van hun functie, door de politie geregistreerde gegevens over het gebruik van geweld door politieambtenaren, dienstrooster- en politiepersoneelsdata, en individu- en gevalspecifieke gegevens die worden verkregen door middel van vragenlijsten en map based activity interviewing.
In het project wordt nauw samengewerkt met het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), de Universiteit Leiden, en de Belgische Politie.