Project

Modulerende eigenschappen van tauroursodeoxycholzuur (TUDCA) op celdood en het microbioom in darminflammatie: een nieuwe therapeutische toepassing voor inflammatoire darmziekten?

Code
3F026312
Looptijd
01-10-2012 → 30-09-2016
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Gastro-enterology and hepatology
    • Gastro-enterology and hepatology
    • Gastro-enterology and hepatology
Trefwoorden
inflammatoire darmziekten apoptose tauroursodexycholic acid unfolded protein response
 
Projectomschrijving

Inflammatoire darmziekten (IBD) zijn chronische inflammatoire aandoeningen die de darmmucosa aantasten. Een belangrijk kenmerk van IBD is toegenomen epitheliale celdood, wat leidt tot een verstoring van de intestinale barrière en ongecontroleerde influx van antigenen en aanhoudende ontstekingsreacties. Recent werd IBD in verband gebracht met een dysfunctionele ‘unfolded protein response’ (UPR), de adaptieve cellulaire reactie die optreedt ten gevolge van stress in het endoplasmatisch reticulum (ER). De UPR induceert cytoprotectieve pathways, hoewel het bij langdurige ER stress aanleiding geeft tot geprogrammeerde celdood. Het galzuur tauroursodeoxycholine zuur (tauroursodeoxycholic acid; TUDCA) kan deze UPR-geïnduceerde apoptose blokkeren. TUDCA is een taurine-gekoppeld conjugaat van UDCA, een geneesmiddel dat frequent gebruikt wordt voor de behandeling van leverziekten. Preliminaire gegevens van onze onderzoeksgroep tonen aan dat intraperitoneale toediening van TUDCA bescherming biedt tegen dextran natriumsulfaat (dextran sodium sulphate; DSS)-geïnduceerde colitis.

We wensen in deze projectaanvraag de therapeutische en cytoprotectieve werking van TUDCA verder te verduidelijken en deze compound te gebruiken om het verband te onderzoeken tussen UPR, celdood en de microflora in enteritis.