Project

Oncotolk. Een expoloratieve studie over communicatieproblemen bij interpreter-gemedieerde consultaties met migrantenoncologiepatiënten.

Code
365l02318
Looptijd
01-10-2018 → 30-09-2022
Financiering
Middelen door bilaterale samenwerking (privé en stichtingen)
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Education curriculum
  • Medical and health sciences
    • Social medical sciences
Trefwoorden
migratie kankerpatiënt
 
Projectomschrijving

Het uiteindelijke doel van dit project is het optimaliseren van de zorgverlening aan migrantenkankerpatiënten en hun gezinnen die afhankelijk zijn van tolken. We zullen dit doen door de voorwaarden te scheppen die zowel patiënten als hun nabestaanden in staat stellen de informatie die hen wordt verstrekt beter te begrijpen, zodat zij kunnen worden betrokken bij het proces van gedeelde besluitvorming. Dit betekent dat we ernaar streven de interactie tussen patiënten, hun naaste familie, tolken en artsen tijdens interpreter-gemedieerde consultaties en de interactie tussen artsen en interpreters tijdens de samenwerking te verbeteren door hen allemaal evidence-based aanbevelingen te bieden over hoe ze met elkaar kunnen communiceren. andere tijdens de interpreter-gemedieerde consultatie. In dit stadium moet worden verduidelijkt dat we in deze studie patiënten en familieleden die de raadpleging bijwonen, zien als een enkele ontvanger van de communicatie van de arts. Daarom nemen we in dit onderzoek ook familieleden op wiens gedrag tijdens het consult en het begrip na de consultatie goed onderzocht wordt naast het gedrag en begrip van de patiënt zelf.
De specifieke doelstellingen van dit project zijn: het identificeren van alle communicatieproblemen in interpreter-gemedieerde consultaties in oncologische settings, zoals momenteel vastgelegd in de bestaande literatuur; op de praktijk gebaseerde inzichten verwerven in de interactie- en communicatieve processen en bronnen (zowel verbaal als non-verbaal) die kankerpatiënten, hun familieleden die het consult volgen, clinici en tolken in dienst hebben; om op de praktijk gebaseerde inzichten te verwerven in de redenen achter interactionele processen en communicatieve middelen (zowel verbaal als non-verbaal) die kankerpatiënten, hun familieleden die het consult volgen, clinici en tolken in dienst hebben; om praktijkgebaseerde inzichten te verkrijgen over de impact van de interactieprocessen en communicatieve middelen (zowel verbaal als non-verbaal) die kankerpatiënten, hun familieleden, artsen en tolken in dienst hebben, op de levering van gezondheidszorg.
De onmiddellijke uitkomst die we nastreven is: het ontwikkelen van een reeks evidence-based en gebruiksklare aanbevelingen voor kankerpatiënten en hun families over de communicatie via een tolk met hun artsen gedurende het ziektetraject; om een ​​reeks evidence-based aanbevelingen te ontwikkelen voor interpreter-gemedieerde communicatie met kankerpatiënten. Deze zullen worden geïntegreerd in de undergraduate en post-doctorale opleiding voor medische studenten en de interpretatie van studenten, artsen en tolken die communicatieproblemen in deze specifieke omgeving willen voorkomen.