Project

Functionele analyse van transcriptiefactoren betrokken bij regulatie van de celcyclus in planten, via een nieuwe generische methode gebaseerd op tandem affiniteitszuivering en deep sequencing.

Code
3E019309
Looptijd
01-10-2009 → 30-09-2015
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Plant cell and molecular biology
Trefwoorden
transcriptiefactoren celdeling Chromatine immunoprecipitatie
 
Projectomschrijving

Een efficiënte methode om de doelwitgenen van transcriptiefactoren te bepalen ontbreekt in het plantenmoleculair onderzoek. Het is nochtans belangrijk om inzicht te kunnen verwerven in de functie van transcriptiefactoren, aangezien zij belangrijke regulatoren zijn van biologische functies. In dit project zal een nieuwe generische methode op punt worden gesteld om doelwitgenen van trancriptiefactoren te identificeren in plantencellen, op basis van tandemaffiniteitszuivering en deep sequencing. In een eerste stap zal de TAPmethode aangepast worden voor isolatie van chromatine complexen. Vervolgens zal deze methode gelinkt worden aan de identificatie van de geïsoleerde promotor elementen met behulp van Illumina sequenering. De methode zal tenslotte toegepast worden op enkele recent geïsoleerde transcriptiefactoren mogelijks betrokken in celcyclusregulatie. Bedoeling is om hun rol in de celcyclus te bevestigen en inzicht te verwerven in hun functie in de celcyclus.