Project

Niet-associatieve algebra’s voor exceptionele groepen

Code
01D15821
Looptijd
01-10-2021 → 31-10-2021
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Mandaathouder
Onderzoeksdisciplines
  • Natural sciences
    • Group theory and generalisations
    • Linear and multilinear algebra, matrix theory
    • Non-associative rings and algebras
Trefwoorden
Exceptionele algebraïsche groepen niet-associatieve algebra’s representatietheorie Algebraïsche groepen
 
Projectomschrijving

Lineaire algebraïsche groepen zijn matrixgroepen gedefinieerd door polynomiale vergelijkingen. In de voorbije eeuw is er veel onderzoek gedaan om een classificatie van deze algebraïsche groepen te ontwikkelen. Onder de meest interessante objecten in deze theorie bevinden zich de exceptionele groepen. Hoewel de classificatie volledig is, blijven er nog veel onbeantwoorde vragen over deze mysterieuze objecten.

Recent werd een nieuwe klasse van algebra's ontdekt, die deze exceptionele groepen als symmetrieën hebben. We willen deze algebra's op een onafhankelijke manier beschrijven, zonder te verwijzen naar hun symmetrieën, en analogons van deze klasse van algebra's construeren.

De resultaten van dit project zijn fundamenteel voor ons inzicht in de exceptionele groepen, gezien het een nieuwe manier betreft om ze te beschouwen als symmetrieën van een a priori volledig onafhankelijk object. In de kleinste gevallen hebben we hier al voorbeelden van, namelijk de octonionen algebra's en de Albert algebra's, beiden zeer belangrijke algebra's op zich. Dit suggerereert dat de algebra's in kwestie ook fundamentele objecten zouden kunnen zijn in de wiskunde.