Project

De peritoneale micro-omgeving in de pathogenese van colorectale peritoneale carcinomatose: de rol van MMT en "cancer-associated- fibroblasts"

Code
3F016420
Looptijd
01-11-2020 → 31-10-2024
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Medical and health sciences
    • Single-cell data analysis
    • Cancer biology
    • Cancer therapy
    • Abdominal surgery
Trefwoorden
Mesotheliale naar mesenchymale overgang Het eencellige rangschikken van RNA tumor micro-omgeving Peritoneale metastase Met carcinoom geassocieerde fibroblasten
 
Projectomschrijving

Bijna tien procent van de patiënten met darmkanker zullen uitzaaiingen naar het membraan dat hun buik vanbinnen bedekt, het peritoneum, ontwikkelen. De cellen waaruit het peritoneum is opgebouwd, de mesotheliale cellen, zijn in staat om de groei van kanker te beïnvloeden. Kankercellen kunnen communiceren met verschillende types cellen, en kunnen normale cellen beïnvloeden opdat ze kankercellen kunnen helpen groeien. Dit leidt tot de aanwezigheid van verschillende celtypes in een tumor. In het peritoneum beïnvloeden kankercellen mesotheliale cellen om het buikvlies, dat normaal beschermt tegen uitzaaiingen, in een omgeving te veranderen waar kankercellen kunnen groeien. Dit proces is bestudeerd in maag- en eierstokkanker, maar nog niet in darmkanker. Wij zullen nieuwe technieken gebruiken om precies te definiëren welke types cellen aanwezig zijn in uitzaaiingen in het buikvlies. Met deze nieuwe techniek is het mogelijk om te zien welke genen actief zijn in elk type cel aanwezig in deze tumoren. Op die manier kunnen we vinden waar elk type cel vandaan komt, en wat hun functies zijn. We zullen experimenten uitvoeren om uit te vinden hoe kankercellen met mesotheliale cellen communiceren, en hoe mesotheliale cellen kankercellen helpen groeien. Hierna zullen we proberen om deze communicatie te verstoren en zullen we onderzoeken of deze strategie nuttig kan zijn in het ontwikkelen van behandelingen om uitzaaiingen van darmkanker naar het peritoneum te behandelen of voorkomen.