Project

Omgaan met red tape: Hoe culturele, organisationele en individuele variabelen de negatieve impact van red tape op het welbevinden van publieke professionals kunnen verlichten.

Code
3F015220
Looptijd
01-11-2020 → 31-10-2025
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO), Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: Bijzonder Onderzoeksfonds
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Social sciences
    • Human resource management
    • Comparative public administration
    • Public management
Trefwoorden
Publieke professionals welbevinden bureaucratie
 
Projectomschrijving

Red tape is één van de grote uitdagingen binnen hedendaagse publieke organisaties. Regels die een werklast tot gevolg hebben maar waarvan de functionaliteit niet helder is, vallen onder de definitie van red tape. Wetenschappers binnen publiek management stellen dat red tape een negatieve impact heeft op het welbevinden van publieke professionals zoals bijvoorbeeld leerkrachten. Steeds meer empirische studies bevestigen dit argument. Toch verschilt deze impact op welbevinden per studie en is onbekend wat deze variatie verklaart. Vanuit het veld van contextual human resource management stel ik dat verschillende variabelen op het gebied van cultuur, de organisatie en het individu deze variatie mogelijk verklaren. Dit project heeft tot doel om, ten eerste, uit academische literatuur variabelen op het gebied van cultuur, de organisatie en het individu te identificeren die de impact van red tape op het welbevinden van publieke professionals modereren. Ten tweede om te testen en te verduidelijken of en hoe specifieke variabelen op het gebied van cultuur, de organisatie en het individu de impact van red tape specifiek op leerkrachten kunnen verlichten. Dit project bestaat uit een systematische literatuurstudie en drie mixed-methods studies om modererende variabelen te identificeren, te testen en te verklaren. Dit project biedt een nieuwe benadering van het huidige onderzoeksveld. De resultaten helpen beleidsmakers wereldwijd te begrijpen hoe men de impact van red tape kan verlichten.