Project

Voorschrijfgedrag, consumptie en het gebruik en afvalbeheer van antibiotica/biociden in België bij dierenartsen voor gezelschapsdieren en nutsdieren, inclusief een piloot studie rond een interventie voor optimaliseren van het voorschrijfgedrag van dierenartsen voor gezelschapsdieren

Code
160Z0122
Looptijd
01-01-2023 → 31-12-2026
Financiering
Federale middelen: divers
Onderzoeksdisciplines
  • Agricultural and food sciences
    • Veterinary microbiology
    • Veterinary medicine not elsewhere classified
Trefwoorden
antibioticumgebruik antibioticum resistentie Diergeneeskunde
 
Projectomschrijving

Antimicrobiële resistentie (AMR) vormt een wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. België blijft nog steeds één van de koplopers in Europa wat betreft het gebruik van antibiotica, en het gebruik van breed-spectrum antibiotica. Vermindering en optimalisering van het voorschrijven van antibiotica is urgenter dan ooit. Deze vermindering en optimalisering betreft alle sectoren waarin antibiotica en biociden worden gebruikt en voorgeschreven, aangezien AMR zich niet aan soort- of milieugrenzen houdt. Een “One health” aanpak is dus noodzakelijk.

In België werden er reeds meerdere kwalitatieve studies verricht die inzicht gaven in de onderliggende determinanten van het voorschrijfgedrag van huisartsen. In het kader van het groeiende belang van een “One Health” aanpak is een explorerende studie nodig die ook de voorschrijfcontext en het antibioticumgebruik van de Belgische dierenartsen in kaart brengt. Een recente ontwikkeling op dit gebied is de aanstelling van coaches (AB coaches, Belplume & Belpork) die veehouders met een te hoog antibioticum gebruik begeleiden naar een lager en meer verantwoord antibioticumgebruik. Verschillende studies toonden reeds aan dat coaching van de veehouder kan leiden tot gedragsverandering. Het is echter nog onduidelijk wat de succesfactoren van coaching zijn, bvb. invloed van het stadium van gedragsverandering van de veehouder, effect van coaching op de autonome motivatie bij de veehouder (zelfdeterminatietheorie) of effect van de communicatiestijl van de dierenarts/coach (motivational interviewing). Dit is essentiële informatie voor het reproduceerbaar maken van het slagen van de coaching en voor het integreren van deze methodes in de toekomstige opleiding van coaches/dierenartsen. Een laatste aspect van dit project is de toepassing van interventies om het antibioticumgebruik te verminderen en optimaliseren. In de humane geneeskunde werden reeds verschillende interventies opgezet gericht op het verbeteren van de communicatie tussen zorgverstrekker en patiënt in combinatie met het gebruik van tools, zoals de IMPAC3T en GRACE-INTRO studies. In de diergeneeskunde werden nog geen gelijkaardige interventies toegepast binnen de Belgische context. Mogelijks kunnen boodschappen vanuit de humane geneeskunde geïntegreerd worden binnen interventies voor de diergeneeskunde en omgekeerd.

Dit onderzoeksproject wil antwoorden bieden op volgende vragen:

1) Hoe ervaren dierenartsen van nutsdieren en gezelschapsdieren hun antibioticumgebruik en -voorschrijfgedrag, de afvalverwerking van biociden en de antibioticumconsumptie door klanten. 

2) Evaluatie van het toepassen van coaching voor een verminderd antibioticumgebruik: wat zijn de succesfactoren bij het coachen van de veehouder naar een betere bioveiligheid en verantwoord antibioticumgebruik?

3) Ontwikkeling, implementatie en evaluatie van een interventie gericht op het voorschrijfgedrag van dierenartsen: kan deze interventie het antibioticumgebruik en voorschrijfgedrag optimaliseren?