Project

VERNETFLEX - Verhogen van de netflexibiliteit door het optimaal beheersen van de onthaalcapaciteit in uw aansluitpunt op het net

Acroniem
VERNETFLEX
Code
179C00124
Looptijd
01-10-2024 → 30-09-2026
Financiering
Gewestelijke en gemeenschapsmiddelen: IWT/VLAIO
Promotor
Onderzoeksdisciplines
  • Engineering and technology
    • Renewable power and energy systems engineering
    • Electrical Power Engineering not elsewhere classified
Trefwoorden
Onthaalcapaciteit Netflexibiliteit Dynamische energietarieven
 
Projectomschrijving

We streven naar een robuuste berekeningsmethode voor het benodigde aansluitvermogen, met gelijktijdige inspanningen om flexibiliteit te benutten en de noodzaak van het verhogen van de aansluitcapaciteit te vermijden. Het correct dimensioneren en aansturen van opslag, samen met het slim beheren van (nieuwe) laadinfrastructuur, spelen hierbij een cruciale rol. Dit onderzoek moet leiden tot het opstellen van duidelijke technische richtlijnen voor het dimensioneren van opslag en de uitbating ervan.

De opportuniteit voor doordachte investeringen is evident. Door weloverwogen keuzes te maken in zowel RES als opslag als EV-parken, kan het energieverbruik optimaal worden geoptimaliseerd in functie van tariefstructuren en flexibiliteitsproducten van de netbeheerders, wat leidt tot minimale energiefacturen De aanwezige assets moeten slim worden gestuurd om optimaal rekening te houden met het eigen verbruik, de aanwezigheid van RES en opslag en uiteraard de dynamische energietarieven. Gezien de aanzienlijke variabiliteit in productieprocessen, leggen we de focus op het beheersen van opslag met inbegrip van intelligente laadinfrastructuren.

Dankzij de uitgebreide trackrecord van EELab/Lemcko hebben we een waardevol netwerk van bedrijven waarmee we nauw samenwerken. Binnen het project stellen we als belangrijkste doel samen te werken met bedrijven en concrete casestudies uit te werken. In deze casestudies zullen we de theoretische kennis toepassen en implementeren we nieuwe installaties, ondersteund door on the field metingen. Naast deze veldmetingen zal in ons laboratorium ook een demonstrator op realistische schaal worden opgebouwd. Deze demonstrator emuleert de combinatie van opwekking, verbruik en opslag, wat bijdraagt aan realistische validatie en het verspreiden van kennis en ervaring naar de bredere doelgroep.
De verzamelde kennis wordt samengebracht in een praktische gids en een simulatietool, beide krachtige instrumenten die de doelgroep in staat stellen om specifieke inzichten te verkrijgen en een optimale exploitatie voor hun individuele situatie te realiseren. Uiteindelijk zullen zij in staat zijn om de uitbreiding van de aansluitcapaciteit te vermijden en tegelijkertijd de elektriciteitskosten voor hun bedrijf tot een minimum te beperken.