Project

Misdaad in vertaling: criminaliteit en sociale klasse in vertaalde misdaadfictie uit het Engels voor publicatie als feuilleton in Vlaamse tussenoorlogse kranten (1920-1939)

Code
DOCT/008583
Looptijd
07-09-2022 → 21-09-2025 (Lopend)
Doctoraal onderzoeker
Onderzoeksdisciplines
  • Humanities and the arts
    • Translation studies
    • Interpreting studies
    • Literary translation
Trefwoorden
Literaire vertaling Misdaadfictie Ideologie Sociale klasse Feuilletons Vertaalkunde Literatuurwetenschap Geschiedenis Interculturaliteit
 
Projectomschrijving

Misdaadfictie weerspiegelt niet alleen de heersende percepties van criminelen in een bepaalde cultuur, maar vormt ze ook. Om een diepgaand historisch beeld te krijgen van de literaire (en sociale) denkbeelden over criminaliteit en sociale klasse, alsook de manier waarop die werden bepaald door de culturele en ideologische productiecontext, wil ik de weergave van criminele personages en hun sociale klasse in Britse misdaadverhalen en hun Nederlandse vertalingen vergelijken. Ik zal verhalen bestuderen die in de jaren 1920 en 1930 (ook wel de 'Golden Age' van de detectivefictie) werden gepubliceerd als vervolgverhaal in twee ideologisch verschillende Vlaamse kranten: 'Het Volk' (katholiek) en 'Vooruit' (socialistisch). Met cultuurhistorisch en institutioneel onderzoek wil ik eerst de context schetsen waarin de vertalingen werden gepubliceerd. Via digitale alignering zal ik vervolgens op macrostructureel niveau onderzoeken wat de interculturele en intermediale verschillen zijn tussen de bron- en doelteksten. Ten slotte zal ik Schneiders theorie over literaire personages gebruiken om de criminele personages te vergelijken tussen de culturele context (UK - Vlaanderen) en ideologische context (‘Het Volk’ en ‘Vooruit'). Dit project draagt bij aan het groeiende onderzoek naar de vertaling van misdaadfictie, maar focust ook systematisch op culturele en ideologische voorstellingen van criminaliteit en sociale klasse. Zo wordt het genre in de verf gezet als tool voor sociale kritiek.