Project

Staging the Musical Self(ie). Een Interdisciplinaire Benadering van het Subversieve Potentieel van Musical Persona Performance in Tijden van Sociale Media.

Code
3F003120
Looptijd
01-11-2020 → 31-10-2024
Financiering
Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO)
Onderzoeksdisciplines
 • Humanities
  • Philosophy of culture
  • Music performance
  • Dramaturgy
  • Performance
  • Theatre and performance not elsewhere classified
Trefwoorden
Subversief Potentieel van Musical Persona Musical Persona op Sociale Media Performance en Performativiteit van Hedendaagse Muziekartiesten
 
Projectomschrijving

Dit onderzoek bekijkt hoe muziekartiesten een publieke identiteit geënt op elementen van een alledaagse precaire identiteit ten tonele brengen in een tijdperk waar sociale media zegevieren. Theater- en muziekartiesten Ivo Dimchev en Mathias Ringgenberg (PRICE), die hun opgevoerde aanwezigheid aan de hand van de geherconfigureerde context van social media omvormen tot een hybride musical persona, vormen hiervoor het uitgangspunt. Een samengesmolten musical self(ie) biedt een interessant kritisch potentieel voor het opvoeren van precaire identiteiten gerelateerd aan queerness, socio-economische status en nieuwe technologie. Hoewel deze performances de veranderde context van sociale media bespelen, werd het interdisciplinaire concept van musical persona tot op heden nog niet systematisch herbekeken in relatie tot sociale media als performanceplatform. Aan de hand van een selectie muziekartiesten die zich op een gelijkaardige manier verhouden tot een precaire identiteit, wil dit onderzoek de performatieve parameters bijeenbrengen die bijdragen tot de constructie van een contemporain musical persona. Een uitgebreide interdisciplinaire conceptualisering van de strategieën aan zet in een geüpdatet begrip van musical persona, beoogt het fenomeen in een bredere culturele context te plaatsen en zoomt in op het subversieve potentieel van vormen van zelf-presentatie op sociale media, zowel op vlak van populaire muziek als hedendaagse podiumkunsten.